Expanded gluten-free extrudates made from rice grits and bandinha (bean) flour mixes: main quality properties.
Expanded gluten-free extrudates made from rice grits and bandinha (bean) flour mixes: main quality properties.
Autoria: BASSINELLO, P. Z.; CARVALHO, A. V.; RIOS, A. de O.; MACIEL, R. de A.; BERRIOS, J. de J.
Resumo: The effect of extrusion operating conditions on main quality properties of gluten-free expanded snack-type products, developed from rice grits and bandinha flour formulations, was studied. The protein content in the extrudate varied from 9.44 to 14.74 g/100 g for formulations containing 13 and 47% bandinha flour, respectively, processed at 85C and 15% feed moisture. Apparent density and the radial expansion index of the extrudate were significantly (P < 0.05) affected by bean flour content, moisture content, temperature and the interaction between moisture content × temperature. The most suitable extrusion conditions were 30 g/100 g bean flour content, 14 g/100 g moisture content and 80C die temperature, which resulted in a product with a high radial expansion index and crude protein of 9.5 and 13 g/100 g, respectively, and a low apparent density of 0.20 g/cm3.
Ano de publicação: 2015
Tipo de publicação: Artigo de periódico
Unidade: Embrapa Arroz e Feijão
Palavras-chave: Arroz, Bandinha de feijão, Extrusion, Extrusão, Feijão, Flour, Gluten-free foods, Glutén, Grits (particle size), Nutritive value, Valor nutritivo
Observações
1 - Por padrão são exibidas publicações dos últimos 20 anos. Para encontrar publicações mais antigas, configure o filtro ano de publicação, colocando o ano a partir do qual você deseja encontrar publicações. O filtro está na coluna da esquerda na busca acima.
2 - Para ler algumas publicações da Embrapa (apenas as que estão em formato ePub), é necessário ter, no celular ou computador, um desses softwares gratuitos. Sistemas Android: Google Play Livros; IOS: iBooks; Windows e Linux: software Calibre.
Acesse outras publicações
Acesse a Base de Dados da Pesquisa Agropecuária (BDPA) para consultar o acervo completo das bibliotecas da Embrapa.