Synthesis, Vibrational Spectroscopic and Thermal Properties of Oxocarbon Cross - Linked Chitosan.
Synthesis, Vibrational Spectroscopic and Thermal Properties of Oxocarbon Cross - Linked Chitosan.
Autoria: SOUZA, N. L. G. D.; SALLES, T. F.; BRANDAO, H. de M.; EDWARDS, H. G. M.; OLIVEIRA, L. F. C. de
Resumo: In this work specimens of chitosan which have been cross-linked covalently and ionically with different oxocarbon and pseudo-oxocarbon anions have been synthesised and characterized using infrared and Raman spectroscopic techniques, solid state 13C nuclear magnetic resonance (NMR) and by thermogravimetry. According to the spectroscopic and thermal results, ionically crosslinked chitosans are obtained with squarate, croconate and rhodizonate ions as crosslinking agents, whereas covalently crosslinked chitosan can be obtained when squaric acid is used as the crosslinking agent; the same products are not observed when the pseudo-oxocarbon anion croconate violet is used, which can be attributed to the low basic strength of the crosslinking species.
Ano de publicação: 2015
Tipo de publicação: Artigo de periódico
Unidade: Embrapa Gado de Leite
Palavras-chave: Infrared and Raman, Oxocarbon, Solid state 13C NMR
Observações
1 - Por padrão são exibidas publicações dos últimos 20 anos. Para encontrar publicações mais antigas, configure o filtro ano de publicação, colocando o ano a partir do qual você deseja encontrar publicações. O filtro está na coluna da esquerda na busca acima.
2 - Para ler algumas publicações da Embrapa (apenas as que estão em formato ePub), é necessário ter, no celular ou computador, um desses softwares gratuitos. Sistemas Android: Google Play Livros; IOS: iBooks; Windows e Linux: software Calibre.
Acesse outras publicações
Acesse a Base de Dados da Pesquisa Agropecuária (BDPA) para consultar o acervo completo das bibliotecas da Embrapa.