Central composite rotatable design approach to optimize Italia raisin drying conditions.
Central composite rotatable design approach to optimize Italia raisin drying conditions.
Autoria: RYBKA, A. C. P.; FREITAS, S. T. de; FIGUEIRETO NETO, A.; BIASOTO, A. C. T.
Resumo: Considering its high demand and limited production, raisin represents an important alternative to diversify grape processed products around the world. The aim of this study was to determine the best combination between drying temperature and time required to reach the highest consumer acceptance of ?Italia? raisin produced in the semi-arid climate in Brazil. The drying conditions were combinations between drying temperatures of 50, 56, 70, 84 and 90°C and drying times of 16, 22, 35, 48 and 54 hours, following a central composite rotational design (CCRD). The best combination between drying temperature and time was estimated to be 70°C for 35 hours (h), based on overall consumer acceptance. According to the statistical analysis used, drying at 70 °C for 35h and at 59 °C for 28h results in equal overall consumer acceptance, being the second option the more economical. Taste and texture, raisin chroma values and pH were more positively correlated to overall acceptance. The results indicate that drying at 59ºC for 28 h is the most efficient drying condition for raisins from ?Italia? grapes grown in Brazilian semi-arid condition. This study uses a new approach based on the central composite rotatable design to determine the most efficient drying temperature and time for Italia raisins.
Ano de publicação: 2015
Tipo de publicação: Artigo de periódico
Unidade: Embrapa Semiárido
Palavras-chave: Análise sensorial, Grapes, Mercado, Secagem, Temperatura, Uva, Uva passa, Vitis Vinifera
Observações
1 - Por padrão são exibidas publicações dos últimos 20 anos. Para encontrar publicações mais antigas, configure o filtro ano de publicação, colocando o ano a partir do qual você deseja encontrar publicações. O filtro está na coluna da esquerda na busca acima.
2 - Para ler algumas publicações da Embrapa (apenas as que estão em formato ePub), é necessário ter, no celular ou computador, um desses softwares gratuitos. Sistemas Android: Google Play Livros; IOS: iBooks; Windows e Linux: software Calibre.
Acesse outras publicações
Acesse a Base de Dados da Pesquisa Agropecuária (BDPA) para consultar o acervo completo das bibliotecas da Embrapa.