Analyses of technological and biochemical parameters related to the HTC phenomenon in carioca bean genotypes by the use of PCA.
Analyses of technological and biochemical parameters related to the HTC phenomenon in carioca bean genotypes by the use of PCA.
Autoria: SIQUEIRA, B. S.; BASSINELLO, P. Z.; MALGARESI, G.; PEREIRA, W. J.; FERNANDES, K. F.
Resumo: Carioca beans are subjected to the hard-to-cook phenomena (HTC), which results in loss of technological and sensorial qualities. To better elucidate this postharvest hardening process, changes in technological and biochemical properties of grains during storage at 40 °C and 75% relative humidity were investigated, and the results were analyzed using Principal Component Analysis (PCA). Results showed that the hardening process occurs at different intensity for each genotype, and those more susceptible to HTC presented higher water absorption index (WAI) and peroxidase activity. During the storage period, oxidoreductases remained active and total phenol content increased for all genotypes. PCA explained 92.2% of total variance and grouped hardness, cooking time and WAI on PC1 (67.8%) and peroxidase activity and total phenol content on PC2 (24.4%). PCA showed that the technological parameter more related to the HTC is WAI and that hardness observed in genotypes during storage cannot be attributed to changes in the total phenol content nor to oxidorreductase activities.
Ano de publicação: 2016
Tipo de publicação: Artigo de periódico
Unidade: Embrapa Arroz e Feijão
Palavras-chave: Beans, Cotiledone, Cotyledons, Feijão, Genótipo, Hard-to-cook, Oxidoreductases, Phaseolus vulgaris, Polifenol oxidase, Polyphenols, Sensory evaluation, Water uptake
Observações
1 - Por padrão são exibidas publicações dos últimos 20 anos. Para encontrar publicações mais antigas, configure o filtro ano de publicação, colocando o ano a partir do qual você deseja encontrar publicações. O filtro está na coluna da esquerda na busca acima.
2 - Para ler algumas publicações da Embrapa (apenas as que estão em formato ePub), é necessário ter, no celular ou computador, um desses softwares gratuitos. Sistemas Android: Google Play Livros; IOS: iBooks; Windows e Linux: software Calibre.
Acesse outras publicações
Acesse a Base de Dados da Pesquisa Agropecuária (BDPA) para consultar o acervo completo das bibliotecas da Embrapa.