Enological potential of Chardonnay (Vitis vinifera L.) in tropical climate in the Northeastern of Brazil.
Enological potential of Chardonnay (Vitis vinifera L.) in tropical climate in the Northeastern of Brazil.
Autoria: NASCIMENTO, A.; SOUZA, J.; COSTA, A.; SANTOS, S.; LINHARES, M.; DUTRA, M.; PEREIRA, G. E.
Resumo: The vine is a plant that adapts to the most different conditions of climate and soil, being the climate variability in the different wine regions of the world, one of the factors responsible for much of the diversity of grapes and wines. In the region of Chapada Diamantina, state Bahia, in Morro do Chapéu city, it was installed an observation unit to study the adaptation of different vines (Vitis vinifera L.) as alternative for the production of commercial fine wines. The region is situated at 11 ° 33 '11' 'S and 41 ° 09' 27 '' W, altitude of 1,100 meters, with climate classified as tropical of altitude (Torres et al., 2013). Given this context, the objective of this study was to evaluate the enological potential of the Chardonnay varietal wine in 2013, 2014 and 2015 vintages.
Ano de publicação: 2016
Tipo de publicação: Resumo em anais e proceedings
Unidade: Embrapa Semiárido
Palavras-chave: Brasil, Chardonnay, Clima Tropical, Climate, Grapes, Nordeste (BR), Potencial enológico, Uva, Vitis vinifera
Observações
1 - Por padrão são exibidas publicações dos últimos 20 anos. Para encontrar publicações mais antigas, configure o filtro ano de publicação, colocando o ano a partir do qual você deseja encontrar publicações. O filtro está na coluna da esquerda na busca acima.
2 - Para ler algumas publicações da Embrapa (apenas as que estão em formato ePub), é necessário ter, no celular ou computador, um desses softwares gratuitos. Sistemas Android: Google Play Livros; IOS: iBooks; Windows e Linux: software Calibre.
Acesse outras publicações
Acesse a Base de Dados da Pesquisa Agropecuária (BDPA) para consultar o acervo completo das bibliotecas da Embrapa.