Fator de condição e treinamento alimentar de tuviras mantidas em isqueiro de Jaguariúna - SP.
Fator de condição e treinamento alimentar de tuviras mantidas em isqueiro de Jaguariúna - SP.
Author(s): DIAS, D. V.; NASCIMENTO, T. da S.; SOUZA, B. H. de; DONETTI, L. A. R.; ISHIKAWA, M. M.
Summary: A tuvira é uma espécie de peixe utilizada como isca-viva e ornamental sendo adquiridas de pescadores autorizados para captura no ambiente, e mantidas em estabelecimentos comerciais e isqueiros para comercialização. O treinamento alimentar é essencial para garantir a manutenção desses peixes em cativeiro. Realizou-se avaliação da relação peso-comprimento e fator de condição de tuviras provenientes de um isqueiro em Jaguariúna, SP com objetivo de avaliar uma metodologia de treinamento alimentar. Adotou-se a utilização de um questionário e visitas técnicas para acompanhamento e obtenção das informações sobre manejo sanitário e alimentar das tuviras mantidas em condições de cativeiro para comercialização. Realizou-se duas visitas técnicas, uma para avaliação, definição do trabalho e orientações ao proprietário para monitoramento e anotação de dados que seriam necessários para pesquisa e a segunda para aplicação do questionário. Após a primeira visita, elaborou-se o questionário de acordo com a avaliação do estabelecimento. Finalmente, os dados foram encaminhados ao Laboratório onde os dados de biometria, assim como de manejo alimentar, foram analisados. Observou-se que as tuviras foram mantidas em condições de cativeiro, receberam treinamento alimentar adequado e apresentaram boa condição corporal e de higidez. O manejo sanitário e alimentar interferem nas condições de saúde e bem estar dos peixes. Recomenda-se utilização de treinamento alimentar para manutenção e criação de tuviras em cativeiro. Tuvira is a fish specie that is used as bait and ornamental fish being acquired from fishermen authorized for capture in the environment, and kept in commercial establishments and bait houses for commercialization. Feeding training is essential to ensure the keeping of these fish in captivity. The length-weight relationship and condition factor of tuviras from a bait house in Jaguariúna, SP, Brazil, were performed to evaluate a feed training methodology. The use of a questionnaire and technical visits for monitoring and obtaining information on sanitary and alimentary management of the tuviras kept under conditions of captivity for commercialization was adopted. Two technical visits were carried out. The first was for evaluation, definition of the work and instructions to the owner for monitoring and annotation of data that would be necessary for research and the second was for application of the questionnaire. After the first visit, the questionnaire was elaborated according to the evaluation of the establishment. Finally, the data were sent to the Laboratory where the biometrics data, as well as feed management, were analyzed. It was observed that the tuviras were kept in captive conditions, received adequate feed training and presented good body condition and healthiness. The sanitary and alimentary management interfere in the conditions of health and fish welfare. It is recommended to use feed training for maintenance and creation of tuvira in captivity.
Publication year: 2017
Types of publication: Paper in annals and proceedings
Unit: Embrapa Environment
Observation
Some of Embrapa's publications are published as ePub files. To read them, use or download one of the following free software options to your computer or mobile device. Android: Google Play Books; IOS: iBooks; Windows and Linux: Calibre.
Access other publications
Access the Agricultural Research Database (BDPA) to consult Embrapa's full library collection and records.
Visit Embrapa Bookstore to purchase books and other publications sold by Embrapa.