Partial purification and thermal stability of two peroxidases from Pithecellobium dulce (Roxb.) Benth. Aril.
Partial purification and thermal stability of two peroxidases from Pithecellobium dulce (Roxb.) Benth. Aril.
Resumo: Abstract: Two peroxidase (POX) forms, named PdPI and PdPII, were partially purified from the Pithecellobium dulce aril, using ammonium sulfate precipitation and anion exchange chromatography. Zymography of the proteins obtained after precipitation in the range of 60-90% ammonium sulfate (F6090 fraction) showed two bands with peroxidase activity. In DE-52 cellulose column, the peroxidase activity was detected in unadsorbed peak (PdPI) and adsorbed peak eluted with 0.2 mol L-1 NaCl (PdPII) suggesting that PdPI (~114 KDa) and PdPII (~77 KDa) are basic and acidic proteins, respectively, being PdPI stable at 80 ºC. This is the first report of partial purification of POX from P. dulce aril, indicating that this species may be a new source of enzymes for use in biosensors and other biotechnological applications. [Purificação Parcial e Estabilidade Térmica de Duas Peroxidases Extraídas de Arilos de Pithecellobium dulce (Roxb.) Benth]. Resumo: Duas formas de peroxidase (POX), denominadas PdPI e PdPII, foram parcialmente purificadas de arilos de Pithecellobium dulce, utilizando precipitação com sulfato de amônio e cromatografia de troca iônica. O zimograma das proteínas obtidas após precipitação com sulfato de amônio na faixa de 60 a 90% de saturação (fração F6090), mostrou duas bandas com atividade peroxidásica. Na coluna de celulose DE-52, a atividade peroxidásica foi detectada nos picos não adsorvido (PdPI) e adsorvido (PdPII) eluído com NaCl 0,2 mol L-1, sugerindo que a PdPI (~114 KDa) e a PdPII (~77 KDa) são proteínas básicas e ácidas, respectivamente, sendo a PdPI estável a 80 ºC. Este é o primeiro relato de purificação parcial de POX obtida de arilos de P. dulce, indicando que esta espécie pode ser uma nova fonte de enzimas para utilização em biossensores e outras aplicações biotecnológicas.
Ano de publicação: 2016
Tipo de publicação: Artigo de periódico
Unidade: Embrapa Caprinos e Ovinos
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