Analysis of the economic feasibility of organic polyculture.

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Autoria: ALVES, L. E. V.; ARAÚJO NETO, S. E. de A.; NEGREIROS, J. R. da S.; ANDRADE NETO, R. de C.; SIVIERO, A.

Resumo: The polyculture systems guarantees food to small farmers, would ensure sustainable agriculture, high productivity per unit area and lessen the natural risks of agriculture. Within this context the objective of this study was to evaluate the production cost and profitability of an organic polyculture system comprising passion fruit, maize, pineapple and cassava in association with the cover crops. This research was carried out at the Seridó Ecological Farm, in the Municipality of Rio Branco, Acre State, from 2009 to 2011, in the completely randomized block design in a split plot arrangement with three repetitions and comprised plots containing passion fruit supported by espaliers located 3 m or 4 m apart. Plots were divided into subplots containing the cover crops jack-bean, crotalaria, tropical kudzu, peanut forage or spontaneous plants (treatments), and maize. The pineapple and cassava were planted between the espaliers. The effects of different cover crops were not so evident in plots with 3 m-spaced espaliers (P < 0.05) which increased productivity and production cost, providing a lower cost benefit ratio. The organic polyculture of passion fruit with pineapple, maize and cass in plots with 4 m-spaced espaliers, with the soil covered by jack bean increased total and net revenue, cost benefit ratio and economic feasibility. O policultivo garante alimentos para a agricultura familiar, contribui para a sustentabilidade no campo, aumenta a produtividade por unidade de área e reduz os riscos naturais da agricultura. Nesse contexto, o objetivo no presente estudo foi avaliar o custo de produção e a rentabilidade de um sistema de policultivo compreendendo maracujá, milho, abacaxi e mandioca em associação com as plantas de cobertura. Esta pesquisa foi realizada no Sítio Ecológico Seridó, no Município de Rio Branco, Acre, no período de 2009 a 2011, em delineamento de blocos completos casualizados em esquema de parcela subdividida com três repetições. As parcelas forma compostas por espaldeiras espaçadas 3 ou 4 m de distância. As parcelas foram divididas em subparcelas cobertas com os adubos verdes feijão-de-porco, crotalária, kudzu tropical, amendoim forrageiro ou plantas espontâneas (tratamentos) e o milho, o abacaxi e a mandioca foram plantados entre as espaldeiras. Não houve efeito das plantas de cobertura entre as espalderias distanciadas por 3 m (P<0,05), que aumentou a produtividade e o custo de produção proporcionando menor relação benefício custo. O policultivo orgânico de maracujazeiro com abacaxizeiro, milho e mandioca entre espalderias de 4 m, com o solo coberto por feijão de porco aumentou a receita total e líquida, a relação benefício custo e a eficiência econômica.

Ano de publicação: 2018

Tipo de publicação: Artigo de periódico

Unidade: Embrapa Acre

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