Effect of the harvest season on phenolic composition and oenological parameters of grapes and wines cv. 'touriga nacional' (vitis vinifera l.) Produced under tropical semi-arid climate, in the state of Pernambuco, Brazil.
Effect of the harvest season on phenolic composition and oenological parameters of grapes and wines cv. 'touriga nacional' (vitis vinifera l.) Produced under tropical semi-arid climate, in the state of Pernambuco, Brazil.
Autoria: OLIVEIRA, J. B. de; FARIA, D. L.; DUARTE, D. F.; EGIPTO, R.; LAUREANO, O.; CASTRO, R. de; PEREIRA, G. E.; RICARDO-DA-SILVA, J. M.
Resumo: The northeastern region of São Francisco Valley is the third largest wine producer in Brazil, differentiated by the production of at least two harvests per year, generally in the first and second semesters, respectively. The productive cycle of the vine in the first semester is higher than in the second semester, mainly due to differences in temperature, with maximum and average temperatures of approximately 30 ºC and 26 ºC, respectively. Second semester is characterized by higher temperatures (summer season) and that promote a rapid maturation of the grapes. The objective of this work was to evaluate the phenolic composition, other oenological parameters and the sensorial profile of grapes and wines of cv. 'Touriga Nacional' (Vitis vinifera L.), characterizing grapes and wines from four harvest seasons, two of them referring to the first half of the year and two referring to the second half of the year, using a broad analytical approach. The experimental design consisted of three randomized blocks, with sixty plants marked in different lines and positions (twenty plants in each block at the beginning, middle and end of the vineyard). The results showed that there was a harvesting effect for some of the grape chemical compounds (monomeric anthocyanins, organic acids, condensed tannins and monomeric flavanols, for example) as well as in wines (calcium, monomeric anthocyanins, condensed tannins and monomeric flavanols). Regarding the sensorial profile of the wines, it was possible to observe that higher scores were attributed to floral aroma in wines from the first harvest (first half of the year). Fruity, spice and empyreumatic aromas were higher in wines from second harvest season (second half of the year). For other attributes, there was a tendency for higher variations between the period of study (2014 ? 2017) than between the harvest seasons. Key words: phenolic compounds, red wines, sensory profile, Touriga Nacional, tropical semi-arid grape. A região Nordeste do Vale do São Francisco é a terceira maior produtora de vinho do Brasil, diferenciada pela produção de pelo menos duas vindimas por ano, geralmente no primeiro e segundo semestres, respetivamente. O ciclo produtivo da videira no primeiro semestre é maior do que no segundo semestre, principalmente devido as diferenças de temperaturas, com temperaturas máxima e média de aproximadamente 30 ºC e 26 ºC, respetivamente. O segundo semestre é caracterizado por temperaturas mais altas (época de verão) que promovem uma rápida maturação da uva. O objetivo deste trabalho foi avaliar a composição fenólica, outros parâmetros enológicos e o perfil sensorial de uvas e vinhos da cv. ‘Touriga Nacional’ (Vitis vinifera L.), caracterizando uvas e vinhos de quatro épocas de colheitas, sendo duas referentes ao primeiro semestre e duas referentes ao segundo semestre do ano, utilizando para isso uma ampla abordagem analítica. O delineamento experimental consistiu em três blocos casualizados, com sessenta plantas marcadas em diferentes linhas e posições (vinte plantas em cada bloco, no início, meio e fim da vinha). Os resultados mostraram que houve um efeito da época de colheita para alguns dos compostos da uva (antocianinas monoméricas, ácidos orgânicos, taninos condensados e flavanóis monoméricos, por exemplo) e nos vinhos (cálcio, antocianinas monoméricas, taninos condensados e flavanóis monoméricos). Em relação ao perfil sensorial dos vinhos, foi possível observar que maiores pontuações foram atribuídas ao aroma floral nos vinhos da primeira vindima (primeiro semestre do ano). Aromas frutados, de especiarias e empireumáticos foram maiores nos vinhos da segunda época de colheita (segundo semestre do ano). Para os demais atributos, houve uma tendência para maiores variações entre os anos de estudo do que entre as vindimas. Palavras-chave: compostos fenólicos, vinhos tintos, perfil sensorial, Touriga Nacional, uva tropical semiárida.
Ano de publicação: 2018
Tipo de publicação: Artigo de periódico
Unidade: Embrapa Uva e Vinho
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