Rootstock-scion interaction: 4. Effect on the sensory characteristics of Cabernet Sauvignon wine.
Rootstock-scion interaction: 4. Effect on the sensory characteristics of Cabernet Sauvignon wine.
Autoria: MIELE, A.; RIZZON, L. A.
Resumo: It is known that rootstock can induce changes on grapevine yield components and on the physicochemical composition of musts and wines. However, its effect on the sensory characteristics of wines has been scarcely studied. For this reason, an experiment was conducted to determine the effect of 15 rootstocks on the sensory characteristics of Cabernet Sauvignon wine, whose grapevines were graftedon Rupestris du Lot, 101-14 Mgt, 3309 C, 420A Mgt, 5BB K, 161-49 C, SO4, Solferino, 1103 P, 99 R, 110 R, Gravesac, Fercal, Dogridge and Isabel, which feature some genetic diversity altogether. The experimental design was in randomized blocks, with 15 treatments, three replicates, 10 vines per plot. Mature grapes were harvested, and wines were made in 20-L glass recipients. When alcoholic and malolactic fermentations were finished, the wines were bottled and stored at 18°C. Sensory analysis was performed in the next year, following international procedures. The tasting panel was formed by 12 experienced enologists, who evaluated the wines in individual cells separated by opaque glass. They were served monadically and the perception of each taster was recorded in 9-cm unstructured scale sheets. Twenty-two variables were evaluated, which were related to the visual, olfactory and taste aspects. The results show that the tasting panel was not able to detect significant differences (p> 0.05) of rootstocks in any variable related to the sensory characteristics of Cabernet Sauvignon wine.Index terms: Vitis vinifera, grapevine, Cabernet Sauvignon, wine tasting.1Agronomist, Dr., Embrapa Uva e Vinho, Bento Gonçalves-RS, Brasil. E-mail: alberto.miele@embrapa.brORCID 0000-0001-9465-570X2Enologist, Dr., Embrapa Uva e Vinho, Bento Gonçalves-RS, Brasil.Retired. E-mail: luiz.rizzon@terra.com.brInteração entre porta-enxerto e copa: 4. Efeito nas características sensoriais do vinho Cabernet SauvignonResumo - Sabe-se que o porta-enxerto pode causar modificações nos componentes de produção da videira e na composição físico-química do mosto e do vinho. Entretanto, seu efeito nas características sensoriais do vinho tem sido pouco estudado. Por essa razão, conduziu-se um experimento para determinar o efeito de 15 porta-enxertos nas características sensoriais do vinho Cabernet Sauvignon, cujas videiras foram enxertadas em Rupestris du Lot, 101-14 Mgt, C 3309, 420A Mgt, K 5BB, C 161-49, SO4, Solferino, P 1103, R 99, R 110, Gravesac, Fercal, Dogridge e Isabel, os quais apresentam certa diversidade genética. O delineamento experimental foi em blocos ao acaso, com 15 tratamentos, três repetições, 10 videiras por parcela. As uvas foram colhidas quando maduras, e os vinhos foram elaborados em recipientes de vidro de 20 L. Após a conclusão das fermentações alcoólica e malolática, os vinhos foram engarrafados e armazenados a 18°C. No ano seguinte, procedeu-se à análise sensorial, que foi realizada segundo procedimentos internacionais. O painel de degustação foi formado por 12 experientes enólogos que avaliaram os vinhos em celas individuais, separadas por vidro opaco. Os vinhos foram servidos monadicamente, e sua avaliação foi registrada em fichas não estruturadas com escala de 9 cm. Avaliaram-se 22 variáveis relacionadas aos aspectos visual, olfativo e gustativo. Os resultados mostram que o painel de degustação não detectou diferença significativa (p>0,05) dos porta-enxertos em nenhuma variável relacionada às características sensoriais do vinho Cabernet Sauvignon.Termos para indexação: Vitis vinifera, videira, Cabernet Sauvignon, degustação de vinho.
Ano de publicação: 2019
Tipo de publicação: Artigo de periódico
Unidade: Embrapa Uva e Vinho
Palavras-chave: Cabernet Sauvignon, Degustação de vinho, Grapevine, Videira, Vitis Vinifera, Wine tasting
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