Sensory quality of Coffea arabica L. genotypes influenced by postharvest processing.
Sensory quality of Coffea arabica L. genotypes influenced by postharvest processing.
Autoria: BARBOSA, I. de P.; OLIVEIRA, A. C. B. de; ROSADO, R. D. S.; SAKIYAMA, N. S.; CRUZ, C. D.; PEREIRA, A. A.; PEREIRA, A. A.
Resumo: The specialty coffee market has grown significantly in the past decades and has several cultivars with productive potential. The objective of this study was to evaluate the sensory profile of the beverage produced from Coffea arabica L. genotypes based on postharvest processing and to identify cultivars with the greatest genetic potential for coffee cultivation in the city of Araponga, Minas Gerais, Brazil. The experiment was a randomized complete block design with two replicates and 11 genotypes with different levels of resistance to rust. The sensory profile demonstrated an interaction between the genotype and the processing technique. Five of the genotypes presented total scores above 85 points according to the SCAA protocol. Moreover, two of these genotypes yielded heightened sensory notes after undergoing dry processing. The selection of coffee genotypes should consider the level of technology involved in the drying of the coffee beans, which preserves the potential quality of the beverage.
Ano de publicação: 2019
Tipo de publicação: Artigo de periódico
Unidade: Embrapa Café
Palavras-chave: Beverage quality, Coffea Arábica, Correlation network, Radar chart, Sensory attributes
Observações
1 - Por padrão são exibidas publicações dos últimos 20 anos. Para encontrar publicações mais antigas, configure o filtro ano de publicação, colocando o ano a partir do qual você deseja encontrar publicações. O filtro está na coluna da esquerda na busca acima.
2 - Para ler algumas publicações da Embrapa (apenas as que estão em formato ePub), é necessário ter, no celular ou computador, um desses softwares gratuitos. Sistemas Android: Google Play Livros; IOS: iBooks; Windows e Linux: software Calibre.
Acesse outras publicações
Acesse a Base de Dados da Pesquisa Agropecuária (BDPA) para consultar o acervo completo das bibliotecas da Embrapa.