Use of serology as a tool for control programs of Salmonella sp. in pork production chain.
Use of serology as a tool for control programs of Salmonella sp. in pork production chain.
Autoria: REICHEN, C.; MENEGUZZI, M.; COLDEBELLA, A.; HECK, A.; KICH, J. D.
Resumo: Brazil had regulamented in 2018 a self-control program with official verification of Salmonella sp. in pig carcasses for slaughterhouses submitted to Federal Inspection Service. This proposal was recently presented to the sector and will stimulate the agroindustry?s to develop systemic strategies for the control and monitoring of Salmonella sp., which at some point should also be directed to preharvesting stage. In this context, the serology may help the production system to predict the risk of entry and dissemination of Salmonella sp. in slaughter environment, as well to evaluate control measures in the field and the herd sanitary evolution. The objective of this research was to determine the correlation between serology, by seroprevalence and optical density values, with pigs shedding Salmonella sp. in faeces at the slaughter.
Ano de publicação: 2019
Tipo de publicação: Artigo em anais e proceedings
Unidade: Embrapa Suínos e Aves
Palavras-chave: Abate, Abatedouro, Carcaça, Salmonella, Suíno
Observações
1 - Por padrão são exibidas publicações dos últimos 20 anos. Para encontrar publicações mais antigas, configure o filtro ano de publicação, colocando o ano a partir do qual você deseja encontrar publicações. O filtro está na coluna da esquerda na busca acima.
2 - Para ler algumas publicações da Embrapa (apenas as que estão em formato ePub), é necessário ter, no celular ou computador, um desses softwares gratuitos. Sistemas Android: Google Play Livros; IOS: iBooks; Windows e Linux: software Calibre.
Acesse outras publicações
Acesse a Base de Dados da Pesquisa Agropecuária (BDPA) para consultar o acervo completo das bibliotecas da Embrapa.