Modelling of genotype by environment interaction to improve the recommendation of sugarcane cultivars for the state of Goiás, Brazil.
Modelling of genotype by environment interaction to improve the recommendation of sugarcane cultivars for the state of Goiás, Brazil.
Autoria: MONTES, R. F.; BRESEGHELLO, F.; DUARTE, J. B.
Resumo: ABSTRACT - The objective of this work was to identify environmental factors with significant effects on the genotype by environment interaction (GEI) of sugarcane, and to generate thematic maps yield adaptability of genotypes for the state of Goiás, Brazil, through the integrated use of factorial regression models and the geographic information system (GIS). The study was based on the yield of recoverable sugar (YRS) from cultivar field trials carried out in nine locations. Fourteen environmental factors were used, out of which 11 were divided into 10 crop growth phases, totaling 113 environmental covariates (ECs). The selection of ECs was done by successive simple linear regressions, and the respective genotypic sensitivity coefficients were used to generate adaptability maps. Approximately 57% of the GEI effects were related to the covariates longitude, average temperature at crop germination phase, and maximum temperature at the beginning of the phase of greatest growth. For YRS, the RB034128 and RB034021 clones show specific yield adaptations, and the RB034045 cultivar can share the growing area with the RB867515 check cultivar. RESUMO - O objetivo deste trabalho foi identificar fatores ambientais com efeitos significativos sobre a interação entre genótipos e ambiente (GEI), em cana-de-açúcar, e produzir mapas temáticos quanto à adaptabilidade produtiva de genótipos para o estado de Goiás, Brasil, por meio do uso integrado de modelos de regressão fatorial e do sistema de informação geográfica (SIG). O estudo foi baseado na produção de açúcar recuperável (ATR), obtida de ensaios de cultivares em campo, em nove localidades. Foram utilizados 14 fatores ambientais, dos quais 11 foram divididos em 10 fases de crescimento da cultura, no total de 113 covariáveis ambientais (ECs). A seleção de ECs foi feita por sucessivas regressões lineares simples, e os respectivos coeficientes de sensibilidade genotípica foram usados para produzir os mapas de adaptabilidade. Aproximadamente 57% dos efeitos da GEI estiveram relacionados às covariáveis longitude, temperatura média na fase de brotação da cultura e temperatura máxima no início da fase de maior crescimento. Para ATR, os clones RB034128 e RB034021 apresentam adaptações produtivas específicas, e a cultivar RB034045 pode compartilhar a área de cultivo com a cultivar-testemunha RB867515.
Ano de publicação: 2021
Tipo de publicação: Artigo de periódico
Unidade: Embrapa Arroz e Feijão
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