Viroses em trigo no Brasil: uma visão histórica.
Viroses em trigo no Brasil: uma visão histórica.
Autoria: STEMPKOWSKI, L. A.; MAR, T. B.; PEREIRA, F. S.; SANTOS, A. K. A.; VALENTE, J. B.; LAU, D.; CASA, R. T.; SILVA, F. N. da
Resumo: Abstract: Wheat was introduced in Brazil with the arrival of European settlers. For a long time, it was cultivated on a smaller scale until, in the 1960s-1970s, changes in the economic-technological situation resulted in a significant increase in the cultivated area. During this period, there was also an increase in the importance of several phytosanitary problems. The 1960s-1970s mark the first scientific records describing viruses as pathogens of this culture in the country. The history of knowledge about viruses in wheat in Brazil has as important elements: (i) changes in the production systems and in the agricultural landscape; (ii) new technologies and tools for the study of viruses; and (iii) introductions of viruses and their vectors in the national territory. Resumo: O trigo foi introduzido no Brasil com a chegada dos colonizadores europeus. Por muito tempo, foi cultivado em menor escala, até que nos anos 1960-1970 mudanças na conjuntura econômica-tecnológica resultaram em um significativo aumento de sua área cultivada. Nesse período também houve um aumento da importância de vários problemas fitossanitários. As décadas de 1960-1970 marcam os primeiros registros científicos de descrição de vírus como patógenos dessa cultura no país. A história do conhecimento sobre viroses que infectam trigo no Brasil tem como elementos importantes: (i) as mudanças nos sistemas de produção e da paisagem agrícola; (ii) as novas tecnologias e ferramentas para estudo de vírus; e (iii) as introduções de vírus e seus vetores em território nacional.
Ano de publicação: 2022
Tipo de publicação: Artigo de periódico
Unidade: Embrapa Trigo
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