Standardized ileal amino acid digestibility of plant-based feedstuffs and phytase supplementation in broiler chicken diets.

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Autoria: BARROS, V. R. S. M.; ALBINO, L. F. T.; DALÓLIO, F. S.; BRUMANO, G.; TAVERNARI, F. de C.; CALDERANO, A. A.; ROSTAGNO, H. S.

Resumo: Abstract: The objective was to determine the standardized ileal amino acid digestibility (SIAAD) in soybean meal (SBM), corn + SBM, wheat + SBM and a protein free diet (PFD) associated with phytase. A total of 672 Cobb 500 (493±10g) male chicks were distributed in a completely randomized design with twelve treatments (PFD, PFD + SBM, PFD + corn + SBM and PFD + wheat + SBM, supplemented with 0, 500 and 1000 FTU), eight replicates and seven birds per cage from 14 to 23 days. Phytase supplementation at 500 FTU increased the SIAAD of methionine in SBM (P<0.05) and threonine in corn + SBM (P<0.05). There was no significant effect (P>0.05) for the SIAAD of methionine, arginine and histidine in wheat + SBM as the phytase supplementation. However, the SIAAD of lysine, threonine, isoleucine, phenylalanine, valine, cystine, alanine, aspartic acid, glutamic acid, glycine, serine and tyrosine differed (P<0.05). In general, the SIAAD for SBM, corn + SBM and wheat + SBM are 90.32, 88.65 and 83.97% (0 FTU); 91.31, 88.81 and 88.36% (500 FTU); and 91.36, 87.09 and 87.87% (1000 FTU). In conclusion, the efficacy of phytase for improve the SIAAD vary according to the feedstuff and level of supplementation. Resumo: Objetivou-se determinar a digestibilidade ileal estandardizada dos aminoácidos (SIAAD) do farelo de soja (FS), milho + FS, trigo + FS e uma dieta livre de proteína (PFD) com fitase. Um total de 672 pintos machos (493±10g), Cobb 500, foi distribuído em um delineamento inteiramente ao acaso, com 12 tratamentos (PFD, PFD + FS, PFD + milho + FS e PFD + trigo + FS, suplementados com 0, 500 e 1000 FTU), oito repetições e sete aves por gaiola, no período de 14 a 23 dias. A suplementação de fitase em 500 FTU aumentou o SIAAD da metionina do FS (P<0,05) e da treonina do milho + FS (P<0,05). Não houve efeito significativo (P>0,05) para o SIAAD de metionina, arginina e histidina no trigo + farelo de soja à medida que os níveis de fitase aumentaram. No entanto, o SIAAD de lisina, treonina, isoleucina, fenilalanina, valina, cistina, alanina, ácido aspártico, ácido glutâmico, glicina, serina e tirosina diferiu (P<0,05). Em geral, a SIAAD do FS, milho + FS e trigo + FS foi de 90,32, 88,65 e 83,97% sem a suplementação de fitase (0 FTU); 91,31, 88,81 e 88,36% (500 FTU); e 91,36, 87,09 e 87,87% (1000 FTU). Em conclusão, a eficácia da suplementação com fitase para aumentar a SIAAD varia de acordo com o alimento e o nível de suplementação.

Ano de publicação: 2022

Tipo de publicação: Artigo de periódico

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