Physical properties of grains of cowpea genotypes.
Physical properties of grains of cowpea genotypes.
Autoria: SILVA, L. S. da; CARVALHO, A. J. de; SIQUEIRA, W. da C.; ROCHA, M. de M.; BORGES, J. B.; BARBOSA, E. da S.; BARBOSA, J. A. E.
Resumo: The present study aimed to evaluate the physical properties of cowpea genotypes grains. The study was conducted at the Laboratory for Storage and Processing of Grains and Seeds at the North Federal Institute of Minas Gerais (IFNMG) in Januária, MG, Brazil. The treatments were composed of 17 elite lines and 11 cultivars of cowpea. The experimental design was in randomized blocks with four replicates. The properties evaluated were bulk density, angle of repose, 1000-grain weight, shape (sphericity and circularity), size (projected area) of the grains, water content, and porosity of the grain mass. The genotypes give different sizes to cowpea beans, which influences the variation of bulk density, angle of repose, and 1000-grain weight. There was no statistical difference among the cowpea genotypes evaluated for water content and mass porosity.
Ano de publicação: 2023
Tipo de publicação: Artigo de periódico
Unidade: Embrapa Meio-Norte
Palavras-chave: Características físicas, Pós-Colheita, Qualidade do grão, Vigna Unguiculata
Observações
1 - Por padrão são exibidas publicações dos últimos 20 anos. Para encontrar publicações mais antigas, configure o filtro ano de publicação, colocando o ano a partir do qual você deseja encontrar publicações. O filtro está na coluna da esquerda na busca acima.
2 - Para ler algumas publicações da Embrapa (apenas as que estão em formato ePub), é necessário ter, no celular ou computador, um desses softwares gratuitos. Sistemas Android: Google Play Livros; IOS: iBooks; Windows e Linux: software Calibre.
Acesse outras publicações
Acesse a Base de Dados da Pesquisa Agropecuária (BDPA) para consultar o acervo completo das bibliotecas da Embrapa.