Bud dormancy evolution in apple genotypes with contrasting chilling requirements.
Bud dormancy evolution in apple genotypes with contrasting chilling requirements.
Autoria: ANZANELLO, R.; FIALHO, F. B.; SANTOS, H. P. dos
Resumo: Abstract - This work evaluates how thermal regimes with constant or oscillating temperatures affect the onset and overcome of endodormancy in apple buds with low ("Castel Gala") and high ("Royal Gala") chilling requirements. Apple twigs were collected in Papanduva-SC orchards during the autumn/winter of 2010 and 2011, and submitted to constant (3°C) or cycling (3/15°C for 6/18h, 12/12h or 18/6h) temperatures for up to 1466 chilling hours (CH). Periodically, a portion of twigs in each treatment was transferred to 25°C, for budburst evaluation. An environmental stress in 2010 caused premature leaf fall on the field, reduced initial budburst in "Royal Gala" samples and interfered with dormancy onset in both cultivars. Cycling temperature treatments with few CH/day decreased partially this effect, allowing buds to enter a dormancy state more efficiently. No significant stress was observed in the orchard in 2011, when dormancy evolution was similar in all thermal treatments, being induced with 54 and 123 CH and overcome with 363 and 662 CH for "Castel Gala" and "Royal Gala", respectively. Apparently, the manner in which apple bud dormancy is induced affects its depth and consequently the total number of chilling hours required to overcome it, making the onset phase fundamental in dormancy studies. Index terms: cold, endodormancy, budburst, modeling, Malus domestica. Evolução da dormência de gemas em genótipos de macieira contrastantes em necessidade de frio Resumo - Avaliou-se o efeito de regimes térmicos com temperaturas constantes e oscilantes na indução e na superação da endodormência de gemas de macieiras com baixa ("Castel Gala") e alta ("Royal Gala") necessidade de frio. Estacas de macieiras foram coletadas em pomares em Papanduva-SC, no outono/inverno de 2010 e 2011, e submetidas a temperaturas constante (3°C) ou alternadas (3/15°C por 6/18h, 12/12h ou 18/6h) por até 1.466 horas de frio (HF). Periodicamente, parte das estacas de cada tratamento foi transferida para 25°C, para a avaliação da brotação. Um estresse ambiental em 2010 causou queda prematura das folhas no campo, reduziu a brotação inicial em "Royal Gala" e interferiu na indução da dormência em ambas as cultivares. Tratamentos com temperaturas alternadas com poucas HF/dia diminuíram parcialmente este efeito, permitindo que as gemas entrassem em estado de dormência mais eficientemente. Nenhum estresse foi observado no pomar em 2011, quando a evolução da dormência foi similar entre os tratamentos térmicos, sendo induzida com 54 e 123 HF e superada com 363 e 662 HF para "Castel Gala" e "Royal Gala", respectivamente. Aparentemente, a entrada da dormência em macieira afeta a profundidade e o número total de HF necessários para superá-la, tornando esta etapa fundamental em estudos de dormência. Termos para indexação: frio, endodormência, brotação, modelagem, Malus domestica.
Ano de publicação: 2022
Tipo de publicação: Artigo de periódico
Unidade: Embrapa Uva e Vinho
Palavras-chave: Brotacao, Budburst, Cold, Endodormancy, Endodormência, Frio, Malus Domestica, Modelagem, Modeling
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