Silicon ameliorates wheat technological quality under biotic stress.

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Autoria: DALLAGNOL, L. J.; PAZDIORA, P. C.; MIRANDA, M. Z. de; TATSCH, P. O.; RAMOS, A. E. R.; ARAUJO FILHO, J. V. de

Resumo: Abstract: Silicon applied in the soil is an alternative for wheat disease management, but there is no information about its effects on wheat technological quality. For this purpose, we collected wheat grains from plants of two cultivars differentially susceptible to diseases, grown in soil amended or not with silicon, and treated or not treated with fungicide. The results showed that greater severity of tan spot (Pyrenophora tritici-repentis) and Fusarium head blight (Fusarium graminearum species complex) compromised the grain quality and negatively altered wheat flour color, gluten levels, and the alveograph and farinograph parameters. Silicon fertilization had little effect on the wheat technological quality under lower disease intensity, but under higher disease intensity, it reduced the damage caused by pathogens, directly or indirectly influencing the flour yield, grain falling number, gluten strength, dough tenacity and tenacity/extensibility ratio, and elasticity index. The results of this study show for the first time the effect of silicon fertilization on wheat technological quality as a feasible alternative for inclusion in integrated disease management of wheat to maintain flour quality despite biotic stress. Resumo: O silício aplicado ao solo é uma alternativa para o manejo de doenças do trigo. Foram empregadas duas cultivares de trigo diferencialmente susceptíveis a doenças, cultivadas em solo corrigido ou não com silício e tratadas ou não com fungicida. Os resultados mostraram que a maior severidade da mancha bronzeada (Pyrenophora tritici-repentis) e da giberela (complexo de espécies Fusarium graminearum) comprometeu a qualidade do grão e alterou negativamente a cor da farinha de trigo, os teores de glúten e os parâmetros alveográficos e farinográficos. A adubação com silício teve pouco efeito na qualidade tecnológica do trigo (QTT) sob menor intensidade de doença, mas sob maior intensidade de doença, reduziu os danos causados por patógenos, influenciando direta ou indiretamente no rendimento de farinha, número de queda do grão, força de glúten, tenacidade da massa, relação tenacidade/extensibilidade e índice de elasticidade. Os resultados deste estudo mostram pela primeira vez o efeito da adubação com silício na QTT como alternativa viável para inclusão no manejo integrado de doenças do trigo para manter a qualidade da farinha apesar do estresse biótico.

Ano de publicação: 2023

Tipo de publicação: Artigo de periódico

Unidade: Embrapa Trigo

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