Effects of age, line and diet on the occurrence of white striping lesions in broiler breast muscle.

Informe múltiplos e-mails separados por vírgula.

imagem

Autoria: FERNANDES, L. T.; PEIXOTO, J. de O.; DAL PIZZOL, M. S.; IBELLI, A. M. G.; MORES, M. A. Z.; TAVERNARI, F. de C.; COLDEBELLA, A.; CANTAO, M. E.; LEDUR, M. C.

Resumo: Abstract: The White Striping (WS) is one of the most prevalent pectoral myopathies in chickens affecting meat quality. Its etiology, as well as the influence of diet, age and line, remains unclear. Therefore, effects of broiler line, nutrition and age were investigated to better understand and identify possible causative mechanisms triggering the onset and the progression of WS myopathy in the breast of broiler chickens. The most relevant macroscopic lesion observed was white striations on the surface of the breasts. For the lesion identified macroscopically, Ross had an odds ratio of 8.43 in relation to TT line, while for the microscopic lesion the odds ratio was 22.52. The high-performance diet had an odds ratio of 1.76 in relation to the regular diet for the macroscopic lesions only. Therefore, we have shown that the presence of WS increases with age even in broiler lines that have slower growth rate than commercial lines.

Ano de publicação: 2022

Tipo de publicação: Artigo em anais e proceedings

Observações

1 - Por padrão são exibidas publicações dos últimos 20 anos. Para encontrar publicações mais antigas, configure o filtro ano de publicação, colocando o ano a partir do qual você deseja encontrar publicações. O filtro está na coluna da esquerda na busca acima. 

2 - Para ler algumas publicações da Embrapa (apenas as que estão em formato ePub), é necessário ter, no celular ou computador, um desses softwares gratuitos. Sistemas Android: Google Play Livros; IOS: iBooks; Windows e Linux: software Calibre.

 


Acesse outras publicações

Acesse a Base de Dados da Pesquisa Agropecuária (BDPA) para consultar o acervo completo das bibliotecas da Embrapa.