Ocimum gratissimum essential oil in the transport water of Brycon hilarii: implications at water quality, blood parameters and residues in tissue and plasma.

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Author(s): OLIVEIRA, F. C.; MOREIRA, A. P.; FERREIRA, A. L.; COSTA, D. C.; CARDOSO, C. A. L.; CHAVES, F. C. M.; CHAGAS, E. C.; CAMPOS, C. M.

Summary: Abstract: Transporting live fish is a common practice in fish farming, and is certainly one of the main problems that affect fish homeostasis. In this scenario, the use of natural additives has shown promise in improving fish resistance to adverse situations. This study aimed to assess the impact of Ocimum gratissimum L. essential oil (OGEO) on water quality, hematological parameters, and residue levels in the plasma, fillet, and liver of juvenile piraputanga (Brycon hilarii) during a two-hour transportation period. Resumo: O transporte de peixes vivos é uma prática comum na piscicultura, e é certamente um dos principais problemas que afetam a homeostase dos peixes e neste cenário o uso de aditivos naturais tem-se mostrado promissor para melhorar a resistência dos peixes frente a situações adversas. Este estudo teve como objetivo avaliar o impacto do óleo essencial de Ocimum gratissimum L. (OEOG) na qualidade de água, perfil hematológico e níveis de resíduos no plasma, filé e fígado de juvenis de piraputanga (Brycon hilarii) durante um período de transporte de duas horas.

Publication year: 2024

Types of publication: Journal article

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