Multiresidue pesticide analysis to determine the influence of postharvest packinghouse handling on papaya residue levels.
Multiresidue pesticide analysis to determine the influence of postharvest packinghouse handling on papaya residue levels.
Autoria: SASAKI, F. F. C.; FERRACINI, V. L.; QUEIROZ, S. C. do N. de; TAVARES, M. M.; PEREIRA, M. E. C.
Resumo: ABSTRACT - The objective of this work was to adapt and validate a multiresidue method for pesticide analysis, to determine the influence of the current postharvest handling steps on the degradation of pesticide residues in papaya. 'THB' papaya of the Solo group were sampled at each postharvest handling step in the packinghouse. For the validation of the multiresidue analysis in papaya, the technique used for extraction was the quick, easy, cheap, effective, rugged, and safe (QuEChERS) method, with modifications. Pesticide quantification was carried out using an ultra-high performance liquid chromatograph coupled to a triple quadrupole mass spectrometer with electrospray ionization (UHPLC-MS/MS). Fruit were analyzed before and after the handling procedures and were evaluated after ripening. The used methodology was successfully validated to detect the azoxystrobin, carbendazim, carbofuran, difenoconazole, imazalil, imidacloprid, flutriafol, prochloraz, pyraclostrobin, tebuconazole, thiabendazole, and thiacloprid pesticides in papaya. Fruit washing reduces azoxystrobin and difenoconazole residue levels in 78 to 90% and in 47 to 90% on fruit surface, respectively. Although the postharvest handling steps are ineffective in reducing the levels of thiabendazole, if this fungicide is applied at the appropriate rate, the residue levels will remain below the limits permitted by law. RESUMO - O objetivo deste trabalho foi adaptar e validar um método multirresíduo para análise de agrotóxicos, para determinar a influência das atuais etapas de manejo pós-colheita sobre a degradação de resíduos de agrotóxicos em mamão. Mamões 'THB' do grupo Solo foram amostrados em cada etapa de manejo pós-colheita, em casa de beneficiamento. Para a validação da análise multirresíduos em mamão, a técnica de extração utilizada foi o método quick, easy, cheap, effective, rugged, and safe (QuEChERS), com modificações. A quantificação foi realizada com cromatógrafo líquido de ultraeficiência, acoplado a espectrômetro de massa triplo, quadrupolo, com ionização por eletrospray (UHPLC-MS/MS). Os frutos foram analisados antes e depois dos procedimentos de manuseio e avaliados após o amadurecimento. A metodologia utilizada foi validada com sucesso para detectar os pesticidas azoxistrobina, carbendazim, carbofuran, difenoconazol, imazalil, imidacloprid, flutriafol, prochloraz, piraclostrobina, tebuconazol, tiabendazol e thiacloprid em mamão. A lavagem dos frutos reduz os níveis de resíduos de azoxistrobina e difenoconazol em 78 a 90% e em 47 a 90% na superfície dos frutos, respectivamente. Embora as etapas de manejo pós-colheita sejam ineficazes para a redução dos níveis do tiabendazol, se este fungicida for utilizado na dose adequada, os níveis de resíduos permanecerão abaixo dos limites permitidos por lei.
Ano de publicação: 2024
Tipo de publicação: Artigo de periódico
Unidade: Embrapa Mandioca e Fruticultura
Palavras-chave: Agrotóxico, Carica Papaya, Mamão, Pesticida, Segurança Alimentar
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