Changes in the nutritional status of 'BRS Thap Maeo' banana induced by Banana streak virus.

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Autoria: MOREIRA, A.; GASPAROTTO, L.; PEREIRA, J. C. R.; MORAES, L. A. C.

Resumo: Abstract: The objective of this work was to evaluate the effect of Banana streak virus (BSV) on the nutritional status and yield of 'BRS Thap Maeo' banana plants cultivated in the state of Amazonas, Brazil. Thirty-six plants were analyzed: 18 with and 18 without visible BSV symptoms. The infected plants showed nutritional disorders, with reduced foliar concentrations of nitrogen, phosphorus, potassium, and magnesium, as well as higher levels of calcium, zinc, iron, sulfur, boron, copper, and manganese. The banana plants with BSV symptoms present, in average, a 60% reduction in bunch weight. Resumo: O objetivo deste trabalho foi avaliar o impacto do Banana streak virus (BSV) no estado nutricional e na produção de bananeiras 'BRS Thap Maeo' cultivadas no estado do Amazonas, Brasil. Foram analisadas 36 plantas: 18 com e 18 sem sintomas visíveis do BSV. As plantas infectadas apresentaram distúrbios nutricionais, com concentrações foliares reduzidas de nitrogênio, fósforo, potássio e magnésio, bem como maiores níveis de cálcio, zinco, ferro, enxofre, boro, cobre e manganês. As plantas de bananeira com sintomas do BSV apresentam, em média, redução de 60% no peso dos cachos.

Ano de publicação: 2024

Tipo de publicação: Artigo de periódico

Unidade: Embrapa Soja

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