Effect of induced lodging on grain yield and quality of brewing barley.
Effect of induced lodging on grain yield and quality of brewing barley.
Autoria: CAIERÃO, E.
Resumo: Lodging is one of the main factors of constraint to grain yield stability in barley. The objectiv of this study was to evaluate the effects of lodging on agronomic and qualitative traits, when induced at different stages of the crop development. The trial was carried out in Victor Graeff, RS, using a randomized complete black design with four replications and 3 factors: year, lodging date and lodging intensity. The analyzed parameters were grain yield (GY), kernel plumpness (KP), germination (G), and score of lodging at harvest (SLH). No significant interaction was observed for GY and G. The effects of induced lodging at the booting and physiologic maturity stages were distinct for GY, KP and G. Unlike G, the variables GY and KP were not significantly affected by lodging intensity. Quantitative and qualitative losses in barley can be predicted based on lodging.
Ano de publicação: 2006
Tipo de publicação: Artigo de periódico
Unidade: Embrapa Trigo
Palavras-chave: Acamamento, Acamamento induzido, Agricultura, Biotecnologia, Cereal, Cevada cervejeira, Cevada cevejeira, Genética, Hordeum Vulgare, Manejo, Qualidade, Rendimento de grãos
Observações
1 - Por padrão são exibidas publicações dos últimos 20 anos. Para encontrar publicações mais antigas, configure o filtro ano de publicação, colocando o ano a partir do qual você deseja encontrar publicações. O filtro está na coluna da esquerda na busca acima.
2 - Para ler algumas publicações da Embrapa (apenas as que estão em formato ePub), é necessário ter, no celular ou computador, um desses softwares gratuitos. Sistemas Android: Google Play Livros; IOS: iBooks; Windows e Linux: software Calibre.
Acesse outras publicações
Acesse a Base de Dados da Pesquisa Agropecuária (BDPA) para consultar o acervo completo das bibliotecas da Embrapa.