Yield and composition of pirarucu fillet in different weight classes.

Informe múltiplos e-mails separados por vírgula.

imagem

Autoria: FOGACA, F. H. dos S.; OLIVEIRA, E. G. de; CARVALHO, S. E. Q.; SANTOS, J. F. de S.

Resumo: The fillet yield and quantity of waste generated after processing are important for planning and evaluating the growth performance of species and systems of aquaculture production in Brazil. The pirarucu (Arapaima gigas) is among the species with desirable characteristics for intensive fish with high market value. The objective was to evaluate the performance of pirarucu fillet in different weight classes: 7.0 to 9.0 kg (group I), 11.0 to 13.0 kg (group II) and 14.0 to 17.0 kg (group III). The fillet yield presented no significant difference between groups. The composition showed significant differences (p < 0.05) for moisture (77.96 to 75.04%) and ash (2.21 to 2.46%), while values of lipid and protein were similar between classes evaluated. In assessing the fat percentage per serving (loin, belly and tail) there was higher fat deposition in the ventral part and in group III. Thus, it can be lessen the pirarucu with weight ranging from 7.0 to 9.0 kg, using shorter production cycles and obtaining better quality fillets by having a lower muscle percentage of lipids.

Ano de publicação: 2011

Tipo de publicação: Artigo de periódico

Palavras-chave: Filetagem, Peixe, Rendimento

Observações

1 - Por padrão são exibidas publicações dos últimos 20 anos. Para encontrar publicações mais antigas, configure o filtro ano de publicação, colocando o ano a partir do qual você deseja encontrar publicações. O filtro está na coluna da esquerda na busca acima. 

2 - Para ler algumas publicações da Embrapa (apenas as que estão em formato ePub), é necessário ter, no celular ou computador, um desses softwares gratuitos. Sistemas Android: Google Play Livros; IOS: iBooks; Windows e Linux: software Calibre.

 


Acesse outras publicações

Acesse a Base de Dados da Pesquisa Agropecuária (BDPA) para consultar o acervo completo das bibliotecas da Embrapa.