Moisture sorption isotherms and isosteric heat of sorption of coffee in different processing levels.
Moisture sorption isotherms and isosteric heat of sorption of coffee in different processing levels.
Autoria: CORRÊA, P. C.; GONELI, A. L. D.; AFONSO JUNIOR, P. C.; OLIVEIRA, G. H. H. de; VALENTE, D. S. M.
Resumo: The desorption isotherms and thermodynamic properties of coffee from different processing stages were obtained during the drying process of this product. The isotherms were determined by a static gravimetric method for various temperature and humidity conditions. Equilibrium moisture content (Me) data were correlated by several mathematical models and an artificial neural network (ANN) model. The Me for coffee fruits, pulped coffee and green coffee increased with an increase in the water activity (aw) at any particular temperature. At a constant aw, coffee fruits samples had higher Me than the remaining coffee samples. Based on statistical parameters, the ANN model, modified Henderson and GAB models were adequate to describe the sorption characteristics of the samples. Isosteric heat of sorption was evaluated by means of the Clausius?Clapeyron equation. It decreased with increasing moisture content. The coffee fruits had high isosteric heat of sorption than that pulped coffee and green coffee.
Ano de publicação: 2010
Tipo de publicação: Artigo de periódico
Unidade: Embrapa Café
Observações
1 - Por padrão são exibidas publicações dos últimos 20 anos. Para encontrar publicações mais antigas, configure o filtro ano de publicação, colocando o ano a partir do qual você deseja encontrar publicações. O filtro está na coluna da esquerda na busca acima.
2 - Para ler algumas publicações da Embrapa (apenas as que estão em formato ePub), é necessário ter, no celular ou computador, um desses softwares gratuitos. Sistemas Android: Google Play Livros; IOS: iBooks; Windows e Linux: software Calibre.
Acesse outras publicações
Acesse a Base de Dados da Pesquisa Agropecuária (BDPA) para consultar o acervo completo das bibliotecas da Embrapa.