Nodulation capacity of Argentinean soybean (Glycine max L. Merr) cultivars inoculated with commercial strains of Bradyrhizobium japonicum.
Nodulation capacity of Argentinean soybean (Glycine max L. Merr) cultivars inoculated with commercial strains of Bradyrhizobium japonicum.
Autoria: SALVUCCI, R. D.; AULICINO, M.; HUNGRIA, M.; BALATTI, P. A.
Resumo: The purpose of this research was to evaluate the nodulation potential of 31 Argentinean soybean commercial cultivars. Those with the highest nodulation capacity developed twice the amount of nodules than the low nodulating ones, which is the variation contained in soybean genotypes. Furthermore, this was not due to bacterial promiscuity, since the re-sponse was independent of the bradyrhizobia strain inoculated. The ability of cultivars to develop a larger number and biomass of nodules was unrelated with the maturity group they belong to and also was not a response to quorum sensing effects. Our results suggest that breeding programs can be aimed at improving the nodulation capacity of soybean and that cultivars from different maturity groups can be a source of nodulation QTLs.
Ano de publicação: 2012
Tipo de publicação: Artigo de periódico
Unidade: Embrapa Soja
Palavras-chave: Fixação de Nitrogênio
Observações
1 - Por padrão são exibidas publicações dos últimos 20 anos. Para encontrar publicações mais antigas, configure o filtro ano de publicação, colocando o ano a partir do qual você deseja encontrar publicações. O filtro está na coluna da esquerda na busca acima.
2 - Para ler algumas publicações da Embrapa (apenas as que estão em formato ePub), é necessário ter, no celular ou computador, um desses softwares gratuitos. Sistemas Android: Google Play Livros; IOS: iBooks; Windows e Linux: software Calibre.
Acesse outras publicações
Acesse a Base de Dados da Pesquisa Agropecuária (BDPA) para consultar o acervo completo das bibliotecas da Embrapa.