Monitoramento tecnológico para genes de interesse para a composição da carcaça em frango de corte.

Enter multiple e-mails separated by comma.

imagem

Author(s): SLUSZZ, T.; SAATKAMP, M. G.; ARRIECHE, C. A.; IBELLI, A. M. G.; FIGUEIREDO, L. H. M.

Summary: Resumo: O melhoramento avícola apresenta constantes desenvolvimentos científicos e tecnológicos, integração de mercados e acirrada competição econômica. Em segmentos desta natureza, as informações tornam-se cada vez mais necessárias para auxiliar as estratégias de PD&I. Assim, este estudo utiliza informações tecnológicas (patentárias, científicas e de mercado) para o monitoramento da área biotecnológica aplicada ao melhoramento de frangos de corte, especificamente genes para composição de carcaça. De acordo com os resultados, a utilização de genômica para seleção de frangos de corte via genes de composição para carcaça é um tema ainda incipiente e recente, sendo a China e os Estados Unidos os países com maior contribuição. Universidades e institutos de P&D são as organizações que apresentam mais trabalhos na área e as empresas privadas tem programas de melhoramento não divulgados. As técnicas de biotecnologia têm sido incorporadas aos programas de melhoramento lentamente e possivelmente nos próximos anos seja utilizada em larga escala. Abstract: The poultry breeding presents constant scientific and technological improvements, market integration and hard economic competition. In such segments, the information becomes increasingly necessary to assist the RD&I strategies. This study uses technological information (patenting, scientific and market) for monitoring the biotechnology area applied to the broiler breeding, specifically genes for carcass composition. The results show that the use of genomic selection in broilers with genes for carcass composition is a new and recent topic, and China and the United States have the highest contribution rates. Universities and R&D organizations have most of the studies in this area. The private companies breeding programs are kept secret as a competitive strategy. The biotechnology techniques have been incorporated into breeding programs slowly and possibly will be used on a large scale over the next few years.

Publication year: 2013

Types of publication: Journal article

Observation

Some of Embrapa's publications are published as ePub files. To read them, use or download one of the following free software options to your computer or mobile device. Android: Google Play Books; IOS: iBooks; Windows and Linux: Calibre.

 


Access other publications

Access the Agricultural Research Database (BDPA) to consult Embrapa's full library collection and records.
Visit Embrapa Bookstore to purchase books and other publications sold by Embrapa.