Predicting rapeseed oil content with near-infrared spectroscopy.

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Autoria: ROSSATO, R.; PRETE, C. E. C.; CASTRO, C. de; TOMM, G. O.; LEITE, R. S.; MANDARINO, J. M. G.; ARAÚJO, P. M. de; CARVALHO, C. G. P. de

Resumo: ABSTRACT – The objective of this work was to establish a calibration equation and to estimate the efficiency of near?infrared reflectance (NIR) spectroscopy for evaluating rapeseed oil content in Southern Brazil. Spectral data from 124 half?sib families were correlated with oil contents determined by the chemical method. The accuracy of the equation was verified by coefficient of determination (R2) of 0.92, error of calibration (SEC) of 0.78, and error of performance (SEP) of 1.22. The oil content of ten genotypes, which were not included in the calibration with NIR, was similar to the one obtained by the standard chemical method. NIR spectroscopy is adequate to differentiate oil content of rapeseed genotypes. RESUMO – O objetivo deste trabalho foi estabelecer uma equação de calibração e estimar a eficiência da espectroscopia de reflectância no infravermelho próximo (NIR), para avaliar o teor de óleo em sementes de canola, no Sul do Brasil. Informações espectrais de 124 famílias de meio?irmãos foram correlacionadas com os teores de óleo determinados pelo método químico. A precisão da equação foi verificada por coeficiente de determinação (R2) de 0,92, erro de calibração (SEC) de 0,78 e erro de desempenho (SEP) de 1,22. O teor de óleo de dez genótipos, não incluídos na calibração por NIR, foi similar ao obtido pelo método químico padrão. A espectroscopia NIR é adequada para diferenciar teores de óleo de genótipos de canola.

Ano de publicação: 2013

Tipo de publicação: Artigo de periódico

Unidade: Embrapa Soja

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