Development of peach palm fibrous flour from the waste generated by the heart of palm agribusiness.
Development of peach palm fibrous flour from the waste generated by the heart of palm agribusiness.
Autoria: HELM, C. V.; RAUPP, D. da S.; SANTOS, A. F. dos
Resumo: The consumption of fibrous foods has been stimulated in recent years. While wheat and oat brans are still the conventional sources of fiber for human consumption, other new fibrous products have been developed – at research level – from waste or by-products generated by food industries. This research aimed to develop a new dehydrated food product - peach palm fibrous flour - from the waste generated during the processing of the heart-of-peach palm. The average yield in dry weight from this waste into farinaceous products was 129.8 g kg-1. The flours showed high values for the total dietary fiber, 59.1 to 65.5 g 100 g-1, almost entirely represented by the insoluble fiber, as well as a low proportion of calories - 96.1 to 101.1 kcal or 408.2-429.5 kJ per 100 g of product - when compared to wheat bran. These results highlighted the peach palm flour as a potential source of fiber for human nutrition, particularly as fibrous ingredient of formulated food and functional supplements. Also, it contributes to minimizing waste disposal and to the agribusiness of peach palm grown for heart-of-palm production. Keywords: Bactris gasipaes, fibrous food, dietary fiber, nutrition, drying.
Ano de publicação: 2014
Tipo de publicação: Artigo de periódico
Unidade: Embrapa Florestas
Palavras-chave: Agronegócio, Bactris Gasipaes, Farinha, Fibrous food, Palmito, Pupunha, Resíduo, dietary fiber, drying, nutrition
Observações
1 - Por padrão são exibidas publicações dos últimos 20 anos. Para encontrar publicações mais antigas, configure o filtro ano de publicação, colocando o ano a partir do qual você deseja encontrar publicações. O filtro está na coluna da esquerda na busca acima.
2 - Para ler algumas publicações da Embrapa (apenas as que estão em formato ePub), é necessário ter, no celular ou computador, um desses softwares gratuitos. Sistemas Android: Google Play Livros; IOS: iBooks; Windows e Linux: software Calibre.
Acesse outras publicações
Acesse a Base de Dados da Pesquisa Agropecuária (BDPA) para consultar o acervo completo das bibliotecas da Embrapa.