Cultivar de abacaxi Turiaçu Amazonas: características morfológicas e agronômicas.

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Author(s): GARCIA, M. V. B.; LOPES, R.; GARCIA, T. B.; CABRAL, J. R. S.; MATOS, A. P. de; RODRIGUES, M. do R. L.; MARTINS, G. C.

Summary: Na Amazônia encontra-se o principal centro de origem e diversidade genética do abacaxizeiro (Ananas comosus var. comosus). Povos originários da região contribuíram para a domesticação da espécie, selecionando variedades que produziam frutos grandes, sem sementes e comestíveis. Derivada desse processo, a cultivar Turiaçu Amazonas ocupa a maior parte da área de cultivo comercial de abacaxizeiro no Amazonas. Neste estudo são apresentadas as características morfológicas e agronômicas da cultivar Turiaçu Amazonas e comparadas às características da variedade tradicional 'Turiaçu' cultivada no Maranhão, da qual se pressupõe que seja derivada. Avaliaram-se 28 descritores da planta e do fruto. Avaliações do desempenho agronômico foram feitas em ensaios realizados em áreas experimentais e em cultivos comerciais. A cultivar Turiaçu Amazonas apresenta características de planta e fruto semelhantes à variedade 'Turiaçu' cultivada no Maranhão. As características fenotípicas da planta e do fruto da cultivar Turiaçu Amazonas permitem que ela seja reconhecida e diferenciada de outras cultivares, exceto da 'Turiaçu' cultivada no Maranhão. Análise da variabilidade genética e avaliação fenotípica sob mesmas condições de cultivo são necessárias para conhecer o nível de similaridade genética entre a cultivar Turiaçu Amazonas e a variedade 'Turiaçu' cultivada no Maranhão. Abstract: Turiaçu Amazonas pineapple cultivar: morphological and agronomic traits - In the Amazonian region is found the main center of origin and genetic diversity of the pineapple (Ananas comosus var. comosus). The native people of Amazonia played an important role in the domestication of pineapple, selecting those varieties that produced large, seedless and edible fruits. Originated from this process, the Turiaçu Amazonas cultivar occupies most of the commercial pineapple cultivated area in the state of Amazonas. This study presents the morphological and agronomic characteristics of the Turiaçu Amazonas cultivar compared to the Turiaçu variety cultivated in Maranhão state, from which it is assumed to be derived. In total, 28 morphological descriptors of the plant and fruit were evaluated. Assessments of agronomic performance were made in trials conducted in experimental areas and in commercial crops. The Turiaçu Amazonas cultivar has plant characteristics and physical and chemical qualities of the fruit like those of the traditional local variety called 'Turiaçu' cultivated in Maranhão. The phenotypic characteristics of the plant and fruit of the Turiaçu Amazonas cultivar allow it to be recognized and differentiated from other cultivars, except from the Turiaçu cultivated in Maranhão. However, studies of genetic and phenotypic variability under the same cultivation conditions are necessary to determine the level of genetic similarity between the Turiaçu Amazonas cultivar and the Turiaçu variety cultivated in Maranhão.

Publication year: 2025

Types of publication: Booklets

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