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This project aims to evaluate the potential use of species of the Leguminosae family that occur in the State of Amapá and to prospect for microorganisms and associated bioactive compounds for use in agriculture and the food industry. Status: Completed Start date: 01/12/2018 |
This project that integrates the AgroNano Network aims to develop new materials of biological origin - Biodegradable compounds - from renewable sources, using nanotechnology and advanced characterization techniques. In other words, it aims to develop bionanocomposites containing nanoparticles out of agricultural products and by-products, adding value to different supply chains. As a result of this proposal, different products are expected to be obtained: cellulose nanostructures, nanostructured Status: Completed Start date: 01/04/2011 |
Cowpea bean cultivars biofortified plants with high commercial value, with production potential for green beans and snap beans, define a plant ideotype for green bean production, and select strains of rhizobia and actinobacteria to promote increased productivity of selected cowpea genotypes . Considering that the development of low-cost technologies such as the biofortification of cowpea bean cultivars and the co-inoculation of cowpea bean with rhizobium and other growth-pr ...Status: Completed Start date: 01/07/2022 |
The banana tree is cultivated in a total area of 456 thousand hectares in Brazil, distributed among all the Federative Units, reaching a production of 6.63 million tons. The planted area varies between 174 ha in the Federal District and 64.9 thousand ha in the State of Bahia and the productivity between 24.8 tons per ha in the state of Rio Grande do Norte and 7.9 tons per ha in the State of Rio de Janeiro. According to a survey by the IBGE, in the State of Amapá in 2017, among the 3,0 ...Status: Completed Start date: 01/09/2022 |
The availability of water for domestic, industrial, and agricultural use is of fundamental importance to the social and economic development of the arid and semi-arid regions. In the Brazilian semi-arid region, agricultural exploration is becoming more and more dependent on irrigation. Unfortunately, with the increase of irrigated areas, associated with the inadequate management of soil and water, the progressive increase of soil salinisation levels has been observed. In addition, the population Status: Completed Start date: 01/04/2011 |
*Content only available in Portuguese Com a realização desse projeto, a Embrapa atenderá demandas de uma associação de agricultoras familiares de Paraipaba (CE), criada como estratégia para assegurar a estabilidade de seus empreendimentos, ameaçados por algumas vulnerabilidades. Paraipaba é um dos municípios do território dos Vales do Curu Aracatiaçu que, em meados de 2000, por meio do Programa Territórios da Cidadania, foi palco das estratégias de desenvolvimento sustentável e de garantia de direitos sociais, direcionadas para aume ... Status: In progress Start date: 01/01/2022 |
*Content only available in Portuguese O presente projeto de pesquisa trata da obtenção de óleo de amêndoa de castanha de caju (ACC) em ambiente relevante de produção a partir de processo de prensagem a frio, bem como a obtenção do concentrado proteico de ACC (em escala de bancada) a partir da torta resultante do processo desse processo de prensagem (subproduto do processamento). O óleo obtido será caracterizado quanto ao rendimento e sua composição em ácidos graxos, acidez e índice de peróxidos. Adicionalmente, a análise sensorial d ... Status: Completed Start date: 01/03/2021 |
*Content only available in Portuguese Com suas falésias, praias e paisagens paradisíacas, o município de Beberibe (CE) transformou-se em um dos importantes destinos turísticos da costa brasileira. No entanto, o meio rural e a produção agropecuária do município se ressentem por não usufruir com mais intensidade da dinâmica econômica proporcionada pelo turismo e atividades afins. Os produtos agroalimentares originados nas áreas rurais de Beberibe são potencialmente capazes de estabelecer a conexão necessária entre rural e urbano do mu ... Status: Completed Start date: 01/01/2021 |
*Content only available in Portuguese O melão é a principal fruta fresca nacional exportada, em volume, gerando mais de US $160 milhões em divisas, a maior parte destinada à Europa. A participação do Nordeste é expressiva, pois Rio Grande do Norte, Ceará, Pernambuco e Bahia são responsáveis por 95% da produção e pela totalidade das exportações nacionais. Apesar desse cenário, a significativa redução no ciclo de cultivo e os níveis de produtividade e qualidade de frutos demonstram que avanços em termos de adaptação às altas temperatu ... Status: In progress Start date: 01/06/2021 |
*Content only available in Portuguese O cajueiro (Anacardium occidentale L.) é cultivado em 433 mil hectares no Brasil, sendo a terceira frutífera mais plantada, logo após a laranja e a banana. Cultivado predominantemente no Nordeste, apresenta importância fundamental na geração de empregos e renda no sertão semiárido. A disponibilização de clones de cajueiro pela Embrapa Agroindústria Tropical, em especial os de porte anão, mais precoces e produtivos que o tipo comum (“pé franco”), promoveu uma grande revolução no setor caracteriza ... Status: In progress Start date: 01/06/2021 |