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This project aims to evaluate the potential use of species of the Leguminosae family that occur in the State of Amapá and to prospect for microorganisms and associated bioactive compounds for use in agriculture and the food industry.
The objectives of this study are to evaluate the richness of species of the Leguminosae family in the State of Amapá; to isolate and characterize the diversity and symbiotic efficiency of rhizobes obtained from these species; to isolate and chara ...

Status: Completed     Start date: Sat Dec 01 00:00:00 GMT-03:00 2018

This project that integrates the AgroNano Network aims to develop new materials of biological origin - Biodegradable compounds - from renewable sources, using nanotechnology and advanced characterization techniques. In other words, it aims to develop bionanocomposites containing nanoparticles out of agricultural products and by-products, adding value to different supply chains. As a result of this proposal, different products are expected to be obtained: cellulose nanostructures, nanostructured

Status: Completed     Start date: Fri Apr 01 00:00:00 GMT-03:00 2011

Cowpea bean cultivars biofortified plants with high commercial value, with production potential for green beans and snap beans, define a plant ideotype for green bean production, and select strains of rhizobia and actinobacteria to promote increased productivity of selected cowpea genotypes .


Considering that the development of low-cost technologies such as the biofortification of cowpea bean cultivars and the co-inoculation of cowpea bean with rhizobium and other growth-pr

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Status: Completed     Start date: Fri Jul 01 00:00:00 GMT-03:00 2022

The banana tree is cultivated in a total area of 456 thousand hectares in Brazil, distributed among all the Federative Units, reaching a production of 6.63 million tons. The planted area varies between 174 ha in the Federal District and 64.9 thousand ha in the State of Bahia and the productivity between 24.8 tons per ha in the state of Rio Grande do Norte and 7.9 tons per ha in the State of Rio de Janeiro.

According to a survey by the IBGE, in the State of Amapá in 2017, among the 3,0

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Status: Completed     Start date: Thu Sep 01 00:00:00 GMT-03:00 2022

The availability of water for domestic, industrial, and agricultural use is of fundamental importance to the social and economic development of the arid and semi-arid regions. In the Brazilian semi-arid region, agricultural exploration is becoming more and more dependent on irrigation. Unfortunately, with the increase of irrigated areas, associated with the inadequate management of soil and water, the progressive increase of soil salinisation levels has been observed. In addition, the population

Status: Completed     Start date: Fri Apr 01 00:00:00 GMT-03:00 2011

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A Embrapa Agroindústria Tropical vem atuando no desenvolvimento de dois produtos funcionais, com apelos diferenciados. O primeiro deles, o produto prebiótico de caju e yacon (depositado no INPI sob n° BR1020180072650-BR), trata-se de um produto concentrado (cerca de 70° Brix), rico em frutooligossacarídeos (FOS) e compostos fenólicos, de grande potencial para a modulação do microbioma intestinal. Ações já foram realizadas com relação ao desenvolvimento do produto e sua otimização e, em menor gra ...

Status: Completed     Start date: Thu Aug 01 00:00:00 GMT-03:00 2019

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No Brasil, a cultura do meloeiro está concentrada no Nordeste, onde gera renda e milhares de empregos. O melão é um dos principais frutos da pauta de exportações brasileiras, com relevante importância para a balança comercial. No entanto, parte dos melões exportados, quando chegam ao destino, apresentam sintomas de doenças pós-colheita, causando problemas para os exportadores. Os melões estão propensos ao ataque de patógenos em toda a cadeia pós-colheita. Todavia, as principais doenças provém de ...

Status: Completed     Start date: Mon Aug 01 00:00:00 GMT-03:00 2016

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O cajueiro (Anacardium occidentale) é uma planta nativa do Brasil, encontrada pelos colonizadores em todo o litoral Nordestino e, posteriormente, na região amazônica. Devido às características edafoclimáticas apresentadas pela região Nordeste aliada ao aspecto vigoroso das plantas, o cultivo do cajueiro se tornou uma das mais importantes atividades agrícolas do Nordeste Brasileiro. O principal produto explorado do cajueiro é o fruto (a castanha), uma noz que possui no seu interior a amêndoa (ACC ...

Status: Completed     Start date: Wed Jun 01 00:00:00 GMT-03:00 2016

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O meloeiro é uma cultura que possui considerável destaque no mercado mundial de hortaliças e conta com diversos programas de melhoramento genético já estabelecidos. Uma das etapas mais demoradas e onerosas dentro do programa de melhoramento de melão é o processo de estabilização dos genótipos, ou seja, a obtenção de linhas homozigotas. Essa etapa pode durar anos e, em regiões onde o clima não permite mais de um ciclo da cultura por ano, pode superar uma década.Uma alternativa que permite contorn ...

Status: Completed     Start date: Wed Mar 01 00:00:00 GMT-03:00 2017

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O queijo de coalho é um produto típico da região Nordeste e comercializado praticamente em todo o Brasil. A legislação exige que o leite usado na produção de queijos seja tratado termicamente, o que além de eliminar os patógenos, também altera a microbiota lática responsável pelas características do produto. Com o intuito de minimizar este problema, a Embrapa Agroindústria Tropical vem trabalhando, desde 2004, no desenvolvimento de uma cultura lática endógena para a fabricação do queijo de coalh ...

Status: Completed     Start date: Wed Jun 01 00:00:00 GMT-03:00 2016