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Author(s): TIECHER, T. L; SORIANI, H. H.; TIECHER, T.; CERETTA, C. A.; NICOLOSO, F. T.; TAROUCO, C. P.; CLASEN, B. E.; DE CONTI, L.; TASSINARI, A.; MELO, G. W. B. de; BRUNETTO, G. Old vineyards may present high copper (Cu) content in the soil due to the frequent application of Bordeaux fungicide to control leaf fungal diseases. Thus, many wine makers replace copper fungicides b... ... |
Author(s): AMBROSINI, V. G.; ROSA, D. J.; MELO, G. W. B. de; ZALAMENA, J.; CELLA, C.; SIMÃO, D. G.; SILVA, L. S. da; SANTOS, H. P. dos; TOSELLI, M.; TIECHER, T. L.; BRUNETTO, G. High copper (Cu) soil contents, due to the continuous vineyard application of Cu fungicides throughout the years, may impair the growth of the shoot and modify the structure of the root system. The cu... ... |
Author(s): BRUNETTO, G.; MELO, G. W. B. de; TERZANO, R.; DEL BUONO, D.; ASTOLFI, S.; TOMASI, N.; PII, Y.; MIMMO, T.; CESCO, S. Viticulture represents an important agricultural practice in many countries worldwide. Yet, the continuous use of fungicides has caused copper (Cu) accumulation in soils, which represent a major envir... ... |
Author(s): FIORENTINI, V. H. R.; WAIRICH, A.; COSTA, M. M. do C.; BRUNETTO, G.; GRYNBERG, P.; TOGAWA, R. C.; MELO, G. W. B. de; SANTOS, H. P. dos; REVERS, L. F.; RICACHENEVSKY, F. K. Copper (Cu) is an essential element for plants, participating in photosynthesis, oxidative metabolism and cell wall synthesis. However, excessive Cu may become toxic, as Cu participates in Fenton chem... ... |
Author(s): MALAFATTI, J. O. D.; DOMINGUES, M. A.; MEIRELLES, M. R.; PERES, L. G. S.; BRESOLIN, J. D.; PARIS, E. C. Abstract Starch materials are subject to loss of initial characteristics due to the retrogradation degenerative effect, high hygroscopicity, and favoring the growth of the microorganisms, which reduce... ... |
Author(s): DE CONTI, L.; MELO, G. W. B. de; CERETTA, C. A.; TAROUCO, C. P.; MARQUES, A. C. R.; NICOLOSO, F. T.; TASSINARI, A.; TIECHER, T. L.; CESCO, S.; MIMMO, T.; BRUNETTO, G. High copper (Cu) contents in vineyard soils due to long-term foliage-defense program based on Cu-containing fungicides may cause physiological and nutritional disorders in young grapevines, limiting p... ... |
Author(s): ARAUJO, H. J. B. de; MAGALHAES, W. L. E.; OLIVEIRA, L. C. de; SA, C. P. de; CORREIA, M. F. O presente estudo objetiva avaliar o grau de degradação de organismos xilófagos, fungos e cupins, de estacas de eucalipto não tratadas e tratadas a vácuo e pressão com preservativo CCA e expostas, há... ... |
Author(s): ARAUJO, H. J. B. de; CORREIA, M. F.; CARDOSO, G. A. A intensa exploração econômica tem causado diminuição do estoque das espécies madeireiras amazônicas de alta durabilidade natural resultando na elevação do preço e inviabilizando seu uso. Uma alternat... ... |
Author(s): ARAUJO, H. J. B. de; MAGALHAES, W. L. E.; OLIVEIRA, L. C. de A intensa exploração econômica tem causado diminuição do estoque original das espécies madeireiras amazônicas, incluindo aquelas de alta durabilidade natural destinadas a usos em contato com o solo. A... ... |
Author(s): MELO, G. W. B. de; FURINI, G.; BRUNETTO, G>; COMIN, J. J.; SIMÃO, D. G.; MARQUES, A. C. R.; MARCHEZAN, C.; SILVA, I. C. B.; SOUZA, M.; SOARES, C. R.; ZALAMENA, J. Copper (Cu) contents in vineyard soils due to the application of cupric fungicides cause changes in the native covering flora. Under these conditions, the surviving individuals accumulate the metal in... ... |
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