Ricardo Elesbao Alves

Researcher Embrapa Foods and Territories

e-mail

Curriculum Lattes

Office of the Deputy Head of: Pesquisa e Desenvolvimento e Inovação

Role: Deputy Head of Research Center

Date of Hire: 03/11/1994

Registration: 289768

Mini-curriculum


Agronomist (1989) by UFPB, Technologist in Gastronomy (2019) by Uninassau, Specialist in Food History and Cultural Heritage (2020) by UNISC, Master in Plant Physiology (2003) and Doctor in Food Science (2009) by UFLA, Brazil. Ex-Botany Professor from UERN. Senior Scientist Researcher of Brazilian Agricultural Research Corporation (Embrapa). Worked since 1994. From 2011 to 2014 worked to Embrapa´s International Relations Office as Senior Scientist Researcher in Bioactive Compounds and New Products from Brazilian Biodiversity, in Texas A&M University, USA. Main research area is adding value to traditional and non-traditional tropical fruits. In 1994 he was awarded with the main Brazilian recognized in Agricultural Science, ?Frederico de Menezes Veiga National Prize?, for the contribution in adding value to agricultural products. Currently is Head of Research, Development and Innovation of Embrapa Food and Territories. President of the Brazilian Society for Fruit Crops (SBF), and Executive Director of the InterAmerican Society for Tropical Horticulture (ISTH).

Education


1985 - 1989

Graduação em Agronomia

Universidade Federal da Paraíba

Title: Contribuição ao estudo da cultura da acerola (Malpighia glabra L.) - Propagação assexuada e teores de nutrientes

Obtained year: 1989

Advisor: Alcioneaurea Queiroz da Silva


2017 - 2019

Graduação em Gastronomia (1412323)

Faculdade Maurício de Nassau - Fortaleza (CE)

Obtained year: 2019


1991 - 1991

Especialização em Citricultura

Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho

Title: Pós-colheita de frutos cítricos

Obtained year: 1991

Advisor: José Fernando Durigan


2019 - 2020

Especialização em História da Alimentação e Patrimônio Cultural

Universidade de Santa Cruz do Sul

Title: Concluído sem defesa de Monografia

Obtained year: 2020

Advisor: Everton Simon


1990 - 1993

Mestrado em Agronomia (Fisiologia Vegetal)

Universidade Federal de Lavras

Title: Acerola (Malpighia emarginata D.C.): fisiologia da maturação e armazenamento refrigerado sob atmosfera ambiente e modificada

Obtained year: 1993

Advisor: Adimilson Bosco Chitarra

Keywords: Fruticultura tropical, Malpighia emarginata, Atmosfera modificada, Armazenamento refrigerado, Fisiologia da maturação, Acerola

Area: Biological Sciences / Área: Botany / Subárea: Plant Physiology / Especialidade:

Area: Agricultural Sciences / Área: Agronomy / Subárea: Plant Science / Especialidade: Tropical Fruit Farming


1993 - 1999

Doutorado em Ciências dos Alimentos

Universidade Federal de Lavras

Title: Qualidade de acerola submetida à diferentes condições de congelamento, armazenamento e aplicação pós-colheita de cálcio

Obtained year: 1999

Advisor: Adimilson Bosco Chitarra

Keywords: Cálcio pós-colheita, Armazenamento, Malpighia emarginata, Danos pelo Frio, Acerola, congelamento

Area: Biological Sciences / Área: Botany / Subárea: Plant Physiology / Especialidade:

Area: Agricultural Sciences / Área: Agronomy / Subárea: Plant Science / Especialidade: Tropical Fruit Farming


Areas of expertise


  1. Grande área: Agricultural Sciences / Área: Agronomy / Subárea: Agrobiodiversidade
  2. Grande área: Biological Sciences / Área: Genetics / Subárea: Valoração e Uso de Recursos Genéticos
  3. Grande área: Agricultural Sciences / Área: Food Science and Technology / Subárea: Compostos Bioativos e Propriedades Funcionais de Alimentos
  4. Grande área: Health Sciences / Área: Nutrition / Subárea: Alimentos, Nutrição e Saúde
  5. Grande área: Agricultural Sciences / Área: Food Science and Technology / Subárea: Cultura Alimentar, Territórios e Gastronomia
  6. Grande área: Agricultural Sciences / Área: Food Science and Technology / Subárea: Food Technology / Especialidade: Diet and Nutritional Food Technology
This section only features open access publications available for free download. Check other publications at the Lattes platform.