Valeria Saldanha Bezerra

Researcher Embrapa Amapá

e-mail

Curriculum Lattes

Office of the Deputy Head of: Research and Development

Role: Supervisor III

Date of Hire: 03/08/1987

Registration: 241268

Mini-curriculum


Bachelor in Agricultural Engineering from Federal Rural University of Rio de Janeiro (1985) and master's degree in Food Science from the Federal University of Lavras (2000). Researcher of Embrapa Amapá. Has experience in the area of ​​Food Science and Technology, with an emphasis in Chemistry, Physics, Physical Chemistry and Biochemistry of Food and Raw Materials, specializing in Food Safety Management, acting on the following topics: chemical composition, quality, conserving oil varieties, açaí. Currently a doctoral student and the course of Food Science at the Institute of Chemistry, Federal University of Rio de Janeiro.

Education


1981 - 1985

Graduação em Engenharia Agronômica

Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro

Obtained year: 1985


2009 - 2011

Especialização em Gestão da Segurança de Alimentos

Serviço Nacional de Aprendizagem Comercial - MT

Title: A presença do Trypanosoma cruzi, causador da doença de Chagas, na cadeia produtiva do açaí.

Obtained year: 2011

Advisor: Vânia Varini De David Pinto


1998 - 2000

Mestrado em Ciências dos Alimentos

Universidade Federal de Lavras

Title: Alterações na composição química e cocção de raízes de mandioca (Manihot esculenta Crantz) minimamente processadas

Obtained year: 2000

Advisor: Rosemary Gualberto Fonseca Alvarenga Pereira


2012 - 2016

Doutorado em Ciência de Alimentos

Universidade Federal do Rio de Janeiro

Title: EFEITO DE DIFERENTES PROCESSOS DE SANITIZAÇÃO DE FRUTOS DE AÇAÍ SOBRE A SUA QUALIDADE MICROBIOLÓGICA, FÍSICO-QUÍMICA E SENSORIAL

Obtained year: 2016

Advisor: Lourdes Maria Correa Cabral


Areas of expertise


  1. Grande área: Agricultural Sciences / Área: Food Science and Technology / Subárea: Food science
  2. Grande área: Agricultural Sciences / Área: Agronomy / Subárea: Plant Science / Especialidade: Plant Breeding
  3. Grande área: Agricultural Sciences / Área: Agronomy / Subárea: Plant Science
This section only features open access publications available for free download. Check other publications at the Lattes platform.