Ricardo Elesbao Alves - Team
Office of the Deputy Head of: Pesquisa e Desenvolvimento e Inovação
Role: Deputy Head of Research Center
Date of Hire: 03/11/1994
Registration: 289768
Mini-curriculum
Agronomist (1989) by UFPB, Technologist in Gastronomy (2019) by Uninassau, Specialist in Food History and Cultural Heritage (2020) by UNISC, Master in Plant Physiology (2003) and Doctor in Food Science (2009) by UFLA, Brazil. Ex-Botany Professor from UERN. Senior Scientist Researcher of Brazilian Agricultural Research Corporation (Embrapa). Worked since 1994. From 2011 to 2014 worked to Embrapa´s International Relations Office as Senior Scientist Researcher in Bioactive Compounds and New Products from Brazilian Biodiversity, in Texas A&M University, USA. Main research area is adding value to traditional and non-traditional tropical fruits. In 1994 he was awarded with the main Brazilian recognized in Agricultural Science, ?Frederico de Menezes Veiga National Prize?, for the contribution in adding value to agricultural products. Currently is Head of Research, Development and Innovation of Embrapa Food and Territories. President of the Brazilian Society for Fruit Crops (SBF), and Executive Director of the InterAmerican Society for Tropical Horticulture (ISTH).
Education
1985 - 1989
Graduação em Agronomia
Universidade Federal da Paraíba
Title: Contribuição ao estudo da cultura da acerola (Malpighia glabra L.) - Propagação assexuada e teores de nutrientes
Obtained year: 1989
Advisor: Alcioneaurea Queiroz da Silva
2017 - 2019
Graduação em Gastronomia (1412323)
Faculdade Maurício de Nassau - Fortaleza (CE)
Obtained year: 2019
1991 - 1991
Especialização em Citricultura
Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho
Title: Pós-colheita de frutos cítricos
Obtained year: 1991
Advisor: José Fernando Durigan
2019 - 2020
Especialização em História da Alimentação e Patrimônio Cultural
Universidade de Santa Cruz do Sul
Title: Concluído sem defesa de Monografia
Obtained year: 2020
Advisor: Everton Simon
1990 - 1993
Mestrado em Agronomia (Fisiologia Vegetal)
Universidade Federal de Lavras
Title: Acerola (Malpighia emarginata D.C.): fisiologia da maturação e armazenamento refrigerado sob atmosfera ambiente e modificada
Obtained year: 1993
Advisor: Adimilson Bosco Chitarra
Keywords: Fruticultura tropical, Malpighia emarginata, Atmosfera modificada, Armazenamento refrigerado, Fisiologia da maturação, Acerola
Area: Biological Sciences / Área: Botany / Subárea: Plant Physiology / Especialidade:
Area: Agricultural Sciences / Área: Agronomy / Subárea: Plant Science / Especialidade: Tropical Fruit Farming
1993 - 1999
Doutorado em Ciências dos Alimentos
Universidade Federal de Lavras
Title: Qualidade de acerola submetida à diferentes condições de congelamento, armazenamento e aplicação pós-colheita de cálcio
Obtained year: 1999
Advisor: Adimilson Bosco Chitarra
Keywords: Cálcio pós-colheita, Armazenamento, Malpighia emarginata, Danos pelo Frio, Acerola, congelamento
Area: Biological Sciences / Área: Botany / Subárea: Plant Physiology / Especialidade:
Area: Agricultural Sciences / Área: Agronomy / Subárea: Plant Science / Especialidade: Tropical Fruit Farming
Areas of expertise
- Grande área: Agricultural Sciences / Área: Agronomy / Subárea: Agrobiodiversidade
- Grande área: Biological Sciences / Área: Genetics / Subárea: Valoração e Uso de Recursos Genéticos
- Grande área: Agricultural Sciences / Área: Food Science and Technology / Subárea: Compostos Bioativos e Propriedades Funcionais de Alimentos
- Grande área: Health Sciences / Área: Nutrition / Subárea: Alimentos, Nutrição e Saúde
- Grande área: Agricultural Sciences / Área: Food Science and Technology / Subárea: Cultura Alimentar, Territórios e Gastronomia
- Grande área: Agricultural Sciences / Área: Food Science and Technology / Subárea: Food Technology / Especialidade: Diet and Nutritional Food Technology