Laura Figueiredo Abreu

Researcher Embrapa Eastern Amazon

e-mail

Curriculum Lattes

Office of the Deputy Head of: Research and Development

Sector: Núc Temático Sist Prod Esp Frut e Ind

Date of Hire: 01/02/2006

Registration: 319317

Mini-curriculum


Graduated in Industrial Chemistry from the Federal University of Pará - UFPA (1994), with a specialization in Food Technology from the Federal University of Pará (1996), master's and doctorate in Food Technology from the State University of Campinas (2001 and 2005). She is currently a Researcher linked to the Brazilian Agricultural Research Corporation, in the area of #8203;#8203;Development and Adequacy of Agricultural Products and Processes. Has experience in the area of #8203;#8203;Food Science and Technology, Food Stability, Oils and Fats; Process Microbiology; aseptic systems; Surface sterilization; Physicochemical analyses; Non-timber forest products (NTFPs).

Education


1990 - 1994

Graduação em Química Industrial

Universidade Federal do Pará

Title: Características físico-químicas e aproveitamento da manga da variedade comum (Mangífera indica L.) na elaboração de doces em massa e néctar

Obtained year: 1994

Advisor: Elisa Cristina Andrade Neves


2019 - 2021

Especialização em MBA em Gestão de Projetos

Universidade de São Paulo - Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz

Title: Escopo de projeto de inovação social para desenvolvimento de farinhas artesanais pela agricultura familiar

Obtained year: 2021

Advisor: Nelson Cerino Franco Júnior


1995 - 1996

Especialização em Tecnologia de Alimentos

Universidade Federal do Pará

Title: Contribuição ao Estudo do Aproveitamento das Sementes de Manga da Variedade Comum (Mangífera Indica L.)

Obtained year: 1996

Advisor: Elisa Cristina Andrade Neves


1999 - 2001

Mestrado em Tecnologia de Alimentos

Universidade Estadual de Campinas

Title: Avaliação de sistema de sanificação química de garrafas plásticas para sistemas assépticos

Obtained year: 2001

Advisor: José de Assis Fonseca Faria


2001 - 2005

Doutorado em Tecnologia de Alimentos

Universidade Estadual de Campinas

Title: Processamento Asséptico de Água de Coco (Cocos nucifera L.) em Garrafas de Polietileno Tereftalato (PET)

Obtained year: 2005

Advisor: José de Assis Fonseca Faria


Areas of expertise


  1. Grande área: Agricultural Sciences / Área: Food Science and Technology / Subárea: Food Technology / Especialidade: Food Product Packaging
  2. Grande área: Agricultural Sciences / Área: Food Science and Technology / Subárea: Food science / Especialidade: Food Quality Assessment and Control
  3. Grande área: Agricultural Sciences / Área: Food Science and Technology / Subárea: Food Technology / Especialidade: Beverage Technology
  4. Grande área: Agricultural Sciences / Área: Food Science and Technology / Subárea: Food science / Especialidade: Food Microbiology
  5. Grande área: Exact and Earth Sciences / Área: Chemistry / Subárea: Analytical Chemistry / Especialidade: Analytical instrumentation
  6. Grande área: Exact and Earth Sciences / Área: Chemistry / Subárea: Organic chemistry / Especialidade: Oleoquímica
This section only features open access publications available for free download. Check other publications at the Lattes platform.