Laura Figueiredo Abreu - Team
Office of the Deputy Head of: Research and Development
Sector: Núc Temático Sist Prod Esp Frut e Ind
Date of Hire: 01/02/2006
Registration: 319317
Mini-curriculum
Graduated in Industrial Chemistry from the Federal University of Pará - UFPA (1994), with a specialization in Food Technology from the Federal University of Pará (1996), master's and doctorate in Food Technology from the State University of Campinas (2001 and 2005). She is currently a Researcher linked to the Brazilian Agricultural Research Corporation, in the area of #8203;#8203;Development and Adequacy of Agricultural Products and Processes. Has experience in the area of #8203;#8203;Food Science and Technology, Food Stability, Oils and Fats; Process Microbiology; aseptic systems; Surface sterilization; Physicochemical analyses; Non-timber forest products (NTFPs).
Education
1990 - 1994
Graduação em Química Industrial
Universidade Federal do Pará
Title: Características físico-químicas e aproveitamento da manga da variedade comum (Mangífera indica L.) na elaboração de doces em massa e néctar
Obtained year: 1994
Advisor: Elisa Cristina Andrade Neves
2019 - 2021
Especialização em MBA em Gestão de Projetos
Universidade de São Paulo - Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz
Title: Escopo de projeto de inovação social para desenvolvimento de farinhas artesanais pela agricultura familiar
Obtained year: 2021
Advisor: Nelson Cerino Franco Júnior
1995 - 1996
Especialização em Tecnologia de Alimentos
Universidade Federal do Pará
Title: Contribuição ao Estudo do Aproveitamento das Sementes de Manga da Variedade Comum (Mangífera Indica L.)
Obtained year: 1996
Advisor: Elisa Cristina Andrade Neves
1999 - 2001
Mestrado em Tecnologia de Alimentos
Universidade Estadual de Campinas
Title: Avaliação de sistema de sanificação química de garrafas plásticas para sistemas assépticos
Obtained year: 2001
Advisor: José de Assis Fonseca Faria
2001 - 2005
Doutorado em Tecnologia de Alimentos
Universidade Estadual de Campinas
Title: Processamento Asséptico de Água de Coco (Cocos nucifera L.) em Garrafas de Polietileno Tereftalato (PET)
Obtained year: 2005
Advisor: José de Assis Fonseca Faria
Areas of expertise
- Grande área: Agricultural Sciences / Área: Food Science and Technology / Subárea: Food Technology / Especialidade: Food Product Packaging
- Grande área: Agricultural Sciences / Área: Food Science and Technology / Subárea: Food science / Especialidade: Food Quality Assessment and Control
- Grande área: Agricultural Sciences / Área: Food Science and Technology / Subárea: Food Technology / Especialidade: Beverage Technology
- Grande área: Agricultural Sciences / Área: Food Science and Technology / Subárea: Food science / Especialidade: Food Microbiology
- Grande área: Exact and Earth Sciences / Área: Chemistry / Subárea: Analytical Chemistry / Especialidade: Analytical instrumentation
- Grande área: Exact and Earth Sciences / Área: Chemistry / Subárea: Organic chemistry / Especialidade: Oleoquímica