Search Publications
Filter by:
Author(s): SILVA, R. D.; MANARELLI, F.; AGUILERA, B. M.; OTONI, C. G.; AZEREDO, H. M. C. de O Brasil é o sexto maior produtor mundial de manga, com uma produção de cerca de 1,2 milhão de toneladas em 2023 (Brasil bate recorde de receita e exportação com manga produzida no Nordeste - Portal E... ... |
Author(s): FIGUEIREDO, L.; FRANCO, G. T.; OTONI, C. G.; MATTOSO, L. H. C. A ampla utilização de plásticos de origem petroquímica como embalagens de alimentos é devido à sua versatilidade, baixo custo de produção e propriedades mecânicas e de barreiras. No entanto, a aplicaç... ... |
Author(s): MALAFATTI, J. O. D.; RUELLAS, T. M. O.; SCHILDT, L. F. L.; DOMINGUES, M. A.; MARINHO, B. S.; MEIRELLES, M. R.; PARIS, E. C. Filmes biodegradáveis vêm sendo estudados devido ao baixo impacto negativo ao meio ambiente em relação às poliolefinas, sendo possível o emprego em diversos campos, como embalagens, agricultura, farmá... ... |
Author(s): SOUZA, G. P. G. de; DUARTE, D. do S.; SOUZA, A. V. de; RIBEIRO JUNIOR, P. M.; LIMA, M. A. C. de; BRITTO, D. de Galactomannan is a filmogenic polysaccharide suitable for edible coatings. The addition of nanoencapsulated active ingredients improves its antifungal activity. In this way, nanocomposite materials we... ... |
Author(s): GOMES, L. K. S.; BRITTO, D. de Muitos polissacarídeos e seus derivados possuem propriedade filmogênica que, aliada à propriedade de barreira e refl exiva de nanocargas, formam filmes nanocompósitos com potencial de aplicação como f... ... |
Author(s): LIMA, H. L. S.; BRIGIDA, A. I. S.; NASCIMENTO, E. S. do; BARROSO, M. K. A.; BORGES, M. de F.; GAMA, F. M. P.; ROSA, M. de F. In this work antioxidant films (AF) based on bacterial cellulose nanofibers (BCNF) and fish skin gelatin peptides (AFSGP) were developed. AFSGP addiction up to ~44% contributes to increase antioxidant... ... |
Author(s): ROVERI, V. Z.; MENDONÇA, V. R.; GIRALDO, T. R.; OLIVEIRA, C. R. de
|
Author(s): BOZZO, B. R; SILVA, R. D.; MANARELLI, F.; SANTI, A. D. de; OTONI, C. G.; AZEREDO, H. M. C. de Quando os resíduos e subprodutos gerados pelo processamento de alimentos não são tratadoscorretamente, eles podem provocar um impacto significativo no meio ambiente. Nesse contexto,o presente estudo v... ... |
Author(s): MENDES, J. F.; NORCINO, L. B.; MANRICH, A.; OLIVEIRA, T. J. P. de; MENDES, R. F.; MATTOSO, L. H. C. Colorimetric films incorporated with anthocyanins as an indicator for freshness monitoring have aroused growing interest recently. The pH-sensing colorimetric film were developed based on pectin (HM),... ... |
Author(s): RODRIGUES, A. A. M.; COSTA, R. R. da; SANTOS, L. F. dos; SILVA, S. de M.; BRITTO, D. de; LIMA, M. A. C. de The increasing use of natural biodegradable polymers to preserve foods is a consequence of the concern of society with sustainability. Starch stands out amongst the natural polymers due to its great a... ... |
Observation
Some of Embrapa's publications are published as ePub files. To read them, use or download one of the following free software options to your computer or mobile device. Android: Google Play Books; IOS: iBooks; Windows and Linux: Calibre.
Access other publications
Access the Agricultural Research Database (BDPA) to consult Embrapa's full library collection and records.
Visit Embrapa Bookstore to purchase books and other publications sold by Embrapa.