A utilização de águas residuárias urbanas e rurais pelo setor primário tem aumentado consideravelmente em várias partes do mundo, com o propósito de reduzir a quantidade de água doce necessária para i... ... Repository: BDPA Publication year: 2025 |
Models based on surface temperature have been promising for predicting evapotranspiration. This study aimed to evaluate the DATTUTDUT model in predicting the evapotranspiration of cowpea BRS-Inhuma us... ... Repository: BDPA Publication year: 2025 |
Efficient water management in water scarcity is essential when irrigating cultivated plants, especially in regions of recurrent drought. This study aimed to evaluate the responses to the application o... ... Repository: BDPA Publication year: 2025 |
Sustainable agriculture relies on effective soil management, making it crucial to assess soil health, especially in areas of agricultural expansion, such as the Cerrado in the MATOPIBA region. Sustain... ... Repository: BDPA Publication year: 2025 |
O feijão-de-metro (Vigna unguiculatassp. sesquipedalis) é um alimento bastante consumido em alguns estados da região Norte do Brasil, onde as suas vagens imaturas cozidas são utilizadas principalmente... ... Repository: BDPA Publication year: 2025 |
Bovine semen cryopreservation is a fundamental procedure in animal reproduction. However, it is associated with the production of reactive oxygen species (ROS), which can cause significant damage to s... ... Repository: BDPA Publication year: 2025 |
Cowpea (Vigna unguiculata (L.) Walp.) is an essential food in many arid regions of developing countries. However, its cultivation is threatened by climate change. Silicon (Si) fertilization has been u... ... Repository: BDPA Publication year: 2025 |
Com o avanço da pandemia do patógeno Coronavírus SARS-CoV-2, causador da doença Covid-19 (Coronavirus Disease), considerada hoje uma grande ameaça em escala global, recomenda-se uma alimentação rica e... ... Repository: BDPA Publication year: 2025 |
As pulses, são reconhecidas pela FAO como superalimentos, devido ao seu alto teor de proteínas, vitaminas, minerais essenciais, carboidratos complexos e baixo teor de lipídios. O feijão é considerado... ... Repository: BDPA Publication year: 2025 |
A acidificação do solo é um processo natural causado por fatores como a liberação de íons H+ pelas plantas, dissociação de CO2, hidrólise de Al3+, uso de fertlizantes nitrogenados, decomposição de mat... ... Repository: BDPA Publication year: 2025 |
|