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Author(s): ANDRADE, E.; ANDRADE, F.; OLIVEIRA, G.; FREITAS-SILVA, O.

Food can be contaminated by physical, chemical, biological, and radiological hazards. Industry and regulatory agencies have developed the Food Safety Management System, based on the principles of Haza... ...

Repository: BDPA     Publication year: 2025

Author(s): SANTOS, A. C. L. dos; OLIVEIRA, L. A. de; COSTA, C. G. da; TEODORO, V. A. M.; ARCURI, E. F.; COSTA, R. G. B.; SOBRAL, D.; PAULA, J. C. J. de; MOREIRA, G. de M. M.; PINTO, M. S.

A comercialização internacional de alimentos tem exigido padronização dos Sistemas de Gestão da Qualidade e da Segurança. Os conceitos de Food Defense e Food Fraud fazem parte da cultura de segurança... ...

Repository: BDPA     Publication year: 2023

Author(s): PEREZ, D. V.

As fatalidades derivadas da fome podem superar as mortes em uma guerra convencional. Por isso, a alimentação de uma nação deveria ser considerada como assunto da Segurança Nacional. No entanto, o conc... ...

Repository: BDPA     Publication year: 2018

Author(s): FREIRA, L.; GUERREIRO, T. M.; CARAMÊS, E. T. S.; LOPES, L. L.; ORLANDO, E. A.; PEREIRA, G. E.; PALLONE, J. A. L.; CATHARINO, R. R.; SANT'ANA, A. S.

Ochratoxin A is the main contaminant mycotoxin of grapes produced mainly by Aspergillus niger and Aspergillus carbonarius. Besides, it is possible that the formation of modified mycotoxin occurs throu... ...

Repository: BDPA     Publication year: 2018

Author(s): ANGELOTTI, F.; HAMADA, E.; BETTIOL, W.

Analyzing the impacts of climate change on phytosanitary problems in Brazil is crucial due to the country’s special role in global food security as one of the largest producers of essential commoditie... ...

Repository: BDPA     Publication year: 2024

Author(s): HENZ, G. P.; ARAUJO, G. P. de

By 2017, Brazil seems to have finally awakened to the problem of food loss and waste. In this article, we resume the topic started in the article ?Postharvest losses of perishables in Brazil: what do... ...

Repository: BDPA     Publication year: 2017

Author(s): NASCIMENTO, L.; STEPHAN, M. P.; ROSA, J. S. da

A couve é um alimento folhoso, sendo as folhas um reservatório proteico, além de fonte de fibras. O pool proteico pode ser subdividido em proteínas solúveis e insolúveis. A fração insolúvel está prese... ...

Repository: BDPA     Publication year: 2022

Author(s): CHAMONE, M. E.; STEPHAN, M. P.; AZEVEDO, T. de L.; ASCHERI, J. L. R.; ROSA, J. S. da; CASTRO, I. M. de

Repository: BDPA     Publication year: 2022

Author(s): FOGACA, F. H. dos S.; FURTADO, A. A. L.; SILVA, C. A. da; TAVARES-DIAS, M.; KEMENES, A.; ROUTLEDGE, E. A. B.

Oceans cover three quarters of the planet surface, connect populations through ports and markets; are, thus, an important natural and cultural heritage for humanity. Marine environments offer importan... ...

Repository: BDPA     Publication year: 2020

Author(s): FURTADO, A. A. L.; FOGACA, F. H. dos S.; SILVA, C. A. da; TAVARES-DIAS, M.; KEMENES, A.; ROUTLEDGE, E. A. B.

Repository: BDPA     Publication year: 2020

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