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Author(s): OLIVEIRA, I. M. de; LOECK, A. E.; GARCIA, F. R. M.; BOTTON, M.

The State of Rio Grande do Sul is a major producer of grapes in Brazil, highlighting the Serra Gaúcha as the main producing region. In the pursuit of good quality in grapes it is essential the control... ...

Repository: BDPA     Publication year: 2019

Author(s): NICOLLI, K.; LAGO, L.; BARBARA, J.; BIASOTO, A. C. T.; GUERRA, C. C.; SANTOS, H. P. dos; WELKE, J.; ZINI, C.

Cabernet Sauvignon wines are among the most consumed in the world. The Campanha Gaúcha region, located in the southernmost state of Brazil, has excelled in the production of fine wines. The enological... ...

Repository: BDPA     Publication year: 2015

Author(s): SANTOS, A. M. T. dos; SANTOS, I. M. dos; OLIVEIRA, W. P. de; LIMA, K. de M.; PEREIRA, G. E.; BIASOTO, A. C. T.; NEGRO-DELLACQUA, M.

Este trabalho teve como objetivo avaliar o conteúdo de compostos fenólicos e atividade antioxidante in vitro de vinhos tintos e efeitos in vivo induzidos pelo liofilizado livre de álcool de três vinho... ...

Repository: BDPA     Publication year: 2021

Author(s): SOUZA, J.; NASCIMENTO, A.; ARAÚJO, A.; LIMA, M.; PEREIRA, G. E.

In the São Francisco Valley, Northeast of Brazil, tropical wines have been produced thirty years ago.

Repository: BDPA     Publication year: 2017

Author(s): OLIVEIRA, J. B. DE; OLIVEIRA, C. G. R. de; PEREIRA, G. E.

Flavan-3-ols are widely distributed in higher plants, such as grapes, located in the skins and seeds, being transferred to the wine during winemaking. They are responsible for specific sensory propert... ...

Repository: BDPA     Publication year: 2023

Author(s): PEREIRA, G. E.; SOARES, J. M.; MOURA, M. S. B. de

A vitivinicultura no Submédio São Francisco.

Repository: BDPA     Publication year: 2006

Author(s): TRICHES, W. dos S.; DINIZ, B. C. R.; OLIVEIRA, V. de S.; MARTINS, A. M.; ARAÚJO, A. J. de B.; ALVES, L. A.; PEREIRA, G. E.

As leveduras Saccharomyces cerevisiae são responsáveis pela transformação dos açúcares em álcool durante a fermentação de vinhos. A população de leveduras é importante para garantir uma fermentação rá... ...

Repository: BDPA     Publication year: 2009

Author(s): NICOLLI, K. P.; BIASOTO, A. C. T.; GUERRA, C. C.; SANTOS, H. P. dos; CORREA, L. C.; WELKE, J. E.; ZINI, C. A.

Supplementary Information: Supplementary data (geographical location, climate conditions, physico-chemical parameters, volatile compounds, mean score of descriptive attributes, aroma compounds) are av... ...

Repository: BDPA     Publication year: 2020

Author(s): SANTOS, H. H. D.; MOURA, M. S. B. de; SILVA, T. G. F. da; MARTINS, L. S. S.; LEAO, P. C. de S.

O presente trabalho teve como objetivo determinar o índice de área foliar de treze cultivares de uvas viníferas produzidas no Submédio do Vale São Francisco. O experimento foi realizado no Campo Exper... ...

Repository: BDPA     Publication year: 2017

Author(s): NASCIMENTO, A. M. de S.; SOUZA, J. F. de; LIMA, M. dos S.; PEREIRA, G. E.

São Francisco Valley (SFV) is located in Northeastern Brazil, in a tropical semi-arid region where one vine can produce two harvests per year, due to high temperatures, solar radiation rates, and irri... ...

Repository: BDPA     Publication year: 2018

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